BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 25.06.2018
 
       
ПРЕДСТАВЯМЕ ПРЕД НОРВЕЖКА ПУБЛИКА ВПЕЧАТЛЯВАЩАТА ИЗЛОЖБА „ЛЕГЕНДИ В ЗЛАТО. ТРАКИЙСКИ СЪКРОВИЩА ОТ БЪЛГАРИЯ“

обратно

(31.08.2017)


Изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ е организирана от Министерството на културата на Република България, Националния исторически музей в София и Градския музей в Берген, като през месец ноември 2016 г. беше подписано споразумение между проектните партньори. Финансирането е осигурено по Двустранния фонд за сътрудничество по Програми БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и БГ11 „Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм. Изложбата е логично продължение на успешното партньорство между Република България и Кралство Норвегия в областта на опазването и представянето на културното наследство.
Експозицията, която представя за първи път богатото културно наследство на древните обитатели на българските земи пред норвежка публика, ще се открие в старинния Берген - средновековната столица на Кралството, на 1 септември 2017 г. и ще продължи до 10 декември 2017 г.
Куратори на изложбата са г-жа Любава Георгиева и г-жа Елка Пенкова.


Хронологическите рамки на изложбата обхващат периода от средата на ІІ хил. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр. В нея ще бъдат представени 603 експоната, сред които най-прочутите тракийски съкровища (Панагюрското, Боровското, Летнишкото и др.), превърнали се в емблеми на тракийското изкуство. Наред с тях, за първи път извън България се показват богатите погребални дарове от владетелския гроб в Далакова могила при с. Тополчане, Сливенско, апликациите от колесница от с. Свирачи, Ивайловградско, бронзова глава на император Пупиен от Нове (Свищов), съкровището от м. Корея, Свищов, златни апликации от гарнитура за конска амуниция от с. Ивански, Шуменско, червенофигурни рисувани вази от Аполония Понтика (дн. Созопол) и от тракийската гробница при с. Калояново, Сливенско.
Движимите културни ценности са от фондовете на Националния исторически музей в София, Регионалния археологически музей - Пловдив, Регионалния исторически музей - Враца, Регионалния исторически музей - Русе, Регионалния исторически музей - Ловеч, Регионалния исторически музей - Сливен, Регионалния исторически музей - Шумен, Регионалния исторически музей - Плевен, Регионалния исторически музей - Пазарджик, Историческия музей - Казанлък, Историческия музей - Свищов и Музейния център в Созопол.
В церемонията по официалното откриване на изложбата от страна на Министерство на културата ще вземе участие Амелия Гешева, заместник-министър на културата.
Концепцията, разработена от научния екип от Националния исторически музей, и иновативните експозиционни решения, приложени в музейното пространство на Музея „Бригенс“ в гр. Берген, целят изложбата да провокира по атрактивен начин интереса на зрителите в съвременното, наситено с информация общество, да популяризират България не само като туристическа дестинация, но и да задълбочат съвместното сътрудничество и представата за нейното минало и настояще.


Издаден е каталог, който ще бъде представен на откриването на проявата.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.06 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118062991 Изработка : MediaPointDS