BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 16.07.2018
 
       
ПРОДЪЛЖАВА АКТИВНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В БЕРЛИН И ГРАД ЕЛВАНГЕН, ГЕРМАНИЯ

обратно

(24.07.2017)

Министърът на културата Боил Банов, който е на работно посещение в Германия, се срещна с кмета на гр. Елванген, Федерална провинция Баден-Вюртемберг, г-н Карл Хилзенбек. По време на срещата двамата обсъдиха състоянието и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между Министерството на културата и град Елванген, насърчаване на културния туризъм,  както и продължаване на Рамковото споразумение за съвместна работа между Българския културен институт в Берлин  и големия окръжен град Елванген за нови 5 години.

Основната цел на Споразумението е надграждането на културно-историческото сътрудничество между Баден-Вюртемберг и България чрез включването на още и по-малки общини за разширяване на обмен и в други области като наука, изкуство, икономика, околна среда и др. Сътрудничеството включва също подготовка и осъществяване и на други задачи в рамките на Протоколите и работните програми на Смесената комисия „България - Баден-Вюртемберг“. Двете страни по Споразумението ще работят в тясно взаимодействие с правителствата, държавните администрации, местните власти, бизнес структури и неправителствени организации в контекста на поставените цели. Тяхната дейност е отворена за пълноценно участие и на външни партньори от Европейския съюз и други държави.

Министър Банов и водената от него делегация се срещнаха и с общински съветници от Елванген. В състава на делегацията са началникът на кабинета на министъра на културата Мирела Тотева, доц. д-р Венцислав Велев, и.д. директор на Дирекция „Международни и регионални дейности” и Ваня Бедрова, директор на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в Министерство на културата.

България и Баден-Вюртемберг са свързани и с общата почит, отдавана от десетилетия към славянския апостол и първоучител Св. Методий в гр. Елванген. Традицията да се отдава почит на Свети Методий датира още от 1970 г., когато управата на Елванген поставя на „Методиусплатц” паметна плоча на светеца. Оттогава градът се превръща в обединителен център за всички, които се прекланят ежегодно пред общочовешкото и историческо дело на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Методий и Кирил. Както е известно, в Бенедиктинския манастир в града Св. Методий е бил заточен между 870 и 873 година. В Елванген е изграден и православен Методиев параклис. В този параклис се отслужва и тържествена литургия всяка година на традиционните Методиеви дни, на които се събират и много българи, живеещи и работещи на територията на цяла Германия.

През 2015 година се навършиха 1200 години от рождението на славянския апостол и първоучител Св. Методий, юбилеят бе включен и в календара на ЮНЕСКО.Още снимки вижте във Фотогалерията.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(12 - 26.07.2018)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” - 2018 г. (12 – 26 юли 2018) »

(03.07 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

виж всички »
Зала "Средец"
(17 - 31.07.2018)
Изложба на дипломанти от ателието на проф. Анна Бояджиева »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118363847 Изработка : MediaPointDS