BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 22.04.2018
 
       


ЗАМ.-МИНИСТЪР РУМЕН ДИМИТРОВ СЕ СРЕЩНА С Д-Р ФАХД БИН АБДУЛЛАХ АЛ СЕММАРИ, ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР ПО ИЗСЛЕДВАНИЯТА И АРХИВИТЕ НА ФОНДАЦИЯ „КРАЛ АБДУЛАЗИЗ“

обратно

(11.07.2017)

          Заместник-министърът на културата Румен Димитров прие днес Н. Пр. д-р Фахд Бин Абдуллах Ал Семмари, генерален секретар по изследванията и архивите на фондация „Крал Абдулазиз“, Саудитска Арабия.Посещението на  Н. Пр. г-н Ал Семмари и водената от него делегация у нас се осъществява в изпълнение на договореностите от Меморандума за сътрудничество, подписан между фондация „Крал Абдулазис“ от страна на Кралство Саудитска Арабия, и Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ - от страна на Република България. Това стана факт при посещението на директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова в Рияд през 2016 г. Според договора за сътрудничество, се предвиждат съвместни изследвания, симпозиуми и презентации, обмяна на опит в областта на опазване на книжовното наследство (консервация и реставрация). Д-р Ал Семмари е в България и за представянето на проект за бъдещо сътрудничество в областта на библиотечното дело и архивите между фондация „Крал Абдулазис“ и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Фондацията проявява интерес към проучването на богатите фондове от османски документи, съхранявани в Националната ни библиотека, засягащи историята на Арабския полуостров.

Културният диалог е предпоставка за сближаване между държавите, a сътрудничеството между двете институции ще допринесе за популяризирането на културните постижения на двата народа, отбелязаха двамата събеседници. Зам.-министър Димитров отправи и поздравления от името на министъра на културата Боил Банов към гостите.

Доц. д-р Красимира Александрова, която взе участие в срещата, изтъкна, че Националната библиотека има отдел „Ориенталски сбирки“ с третия по големина османски архив в света. Сбирката от ориенталски ръкописни книги включва около 3807 тома на арабски, османотурски и персийски език.

Генералният секретар Н. Пр. Ал Семмари отбеляза, че фондация „Крал Абдулазиз“ е създадена през 1972 г. с указ на саудитския крал като културна организация. Сред целите й е да представя всички култури и да развива междукултурния диалог.

От българска страна в срещата участваха и доц. д-р Венцислав Велев, и.д. директор на дирекция „Международни и регионални дейности” в МК, както и експерти от Националната библиотека.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(17.04 - 08.05.2018)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на фестивали в областта на професионалното театрално изкуство »

(17.04 - 08.05.2018)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на фестивали и конкурси в страната в областта на професионалното музикално и танцово изкуство »

виж всички »
Зала "Средец"
(23.04 - 05.05.2018)
„Вярата – мечта за по-добър свят”: изложба на деца и юноши »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 117383271 Изработка : MediaPointDS