BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 22.04.2018
 
       


ЗАМ.-МИНИСТЪР АМЕЛИЯ ГЕШЕВА: ВСЯКА МЕСТНА ИЛИ ДЪРЖАВНА ВЛАСТ, КОЯТО ИНВЕСТИРА В КУЛТУРА, ИНВЕСТИРА В БЪДЕЩЕ

обратно

(09.07.2017)

Всяка местна или държавна власт, която инвестира в култура, инвестира в бъдеще. С тези думи се обърна зам.-министърът на културата Амелия Гешева към организаторите, участниците и гостите на Второто сезонно издание на летния оперен фестивал „Сцена на вековете” във Велико Търново.


Фестивалът бе открит от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, заместник-министъра на културата Амелия Гешева и директора на бургаската опера Александър Текелиев. Ганчо Карабаджаков приветства организаторите, артистите и гостите и ги поздрави от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов.

„Днес на Царевец се срещат миналото и бъдещето. Тук се случва един от най-значимите фестивали не само в културния календар на Велико Търново, а в културния календар на България. Той става възможен благодарение на ежедневните усилия, труда, емоциите, таланта, които носят изпълнителите от всички държавни оперни театри в страната. Длъжни сме да благодарим на кмета Даниел Панов и на хората, които стоят зад идеята този фестивал да се случи, защото всяка местна или държавна власт, която инвестира в култура, инвестира в бъдеще”, бяха думите на заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

 
Впечатляващото начало бе дело на трупата на Държавна опера – Бургас. Под открито небе в крепостта Царевец те зарадваха многобройната публика с кантатата „Кармина Бурана” на Карл Орф и балета „Болеро” по музика на Морис Равел. Хиляда почитатели на театралното изкуство бурно аплодираха гастролиращите на сцената в Царския дворец над 100 артисти, солисти, оркестър, хор и балет.

Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата „Кармина Бурана”, бяха изпълнени от трима солисти – Мария Цветкова, Георги Султанов и Валери Турманов. В главните роли на балета „Болеро” се изявиха примабалерината на бургаската опера Галина Калчева и Милен Петров.

„Сцена на вековете” продължава на 14 юли с операта „Лучия ди Ламермур”, а постановката е на Държавна опера – Стара Загора. Два дени по-късно, отново на Царевец, почиталите на сценичното изкуство ще могат да се насладят на съпътстващото събитие „Балетна гала”. Под открито небе варненският Театрално-музикалнен продуцентски център ще представи компилация от най-известните балетни шедьоври.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(17.04 - 08.05.2018)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на фестивали в областта на професионалното театрално изкуство »

(17.04 - 08.05.2018)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на фестивали и конкурси в страната в областта на професионалното музикално и танцово изкуство »

виж всички »
Зала "Средец"
(23.04 - 05.05.2018)
„Вярата – мечта за по-добър свят”: изложба на деца и юноши »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 117383273 Изработка : MediaPointDS