BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 25.02.2018
 
       
ЩЕ РАЗМЕНЯМЕ ФИЛМОВИ СЕДМИЦИ С АЗЕРБАЙДЖАН

обратно

(03.07.2017)

  Заместник-министърът на културата Амелия Гешева прие днес Н. Пр. г-жа Наргиз Гурбанова – извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в София.

  Двете страни направиха преглед на двустранното сътрудничество, като бе дадена положителна оценка на развитието на отношенията в областта на културата между Република България и Република Азербайджан. Акцентира се на перспективите за тяхното по-нататъшно задълбочаване. Зам.-министър Гешева отправи специални благодарности и за дарението, което България получи от Азербайджан чрез фондацията за историческо и културно наследство „Гейдар Алиев” за реставрацията на историческата крепост „Трапезица” във Велико Търново.

  През 2017 г. отбелязваме 25 години от установяването на дипломатически отношения между Р.  България и Р. Азербайджан, а през 2018 г. ще се честват и 100 години от независимостта на Азербайджан. По повод годишнината Н. Пр. Наргиз Гурбанова предложи да бъдат организирани редица културни прояви в България, а на реципрочна основа – изяви с българско участие в Азербайджан. Сред обсъжданите идеи са: седмица на азербайджанското кино у нас, с оглед на отбелязването на 120 години на азербайджанското кино, Дни на азербайджанската и българската култура, както и организиране на съвместни изложби, концерти и др.

  Сред важните въпроси, които постави г-жа Гурманова, беше и установяване на сътрудничество в областта на проучването, защитата и консервацията на културното наследство. Зам.-министър Гешева приветства предложението и предложи осъществяване на съвместни проекти за реставрация и управление на културното наследство, обмен на информация за незаконно изнесени културни ценности от двете страни и отправи покана към азербайджанската страна за съвместно сътрудничество в областта на опазването на историческото и културното наследство и консервацията на археологически паметници. Зам.-министър Гешева информира азербайджанската страна, че 2018 г., когато България ще председателства Съвета на ЕС, е обявена и за Европейска година на културното наследство. Посланик Гурманова пожела успех в подготовката на тази високоотговорна задача и изрази увереност, че българското правителство ще се справи успешно с това предизвикателство. Дипломатът изрази желание за бъдещо активно сътрудничество между България и Азербайджан и в сферата на дигитализацията на културното наследство.

  Зам.-министър Гешева адмирира включването на азербайджанската страна в тази инициатива и пое ангажимент за споделяне на българския опит и добри практики в тази ключова област. От страна на азербайджанския дипломат бе заявен интерес и за представяне на азербайджански прояви в рамките на инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019” .

  От българска страна на срещата присъства доц. д-р Венцислав Велев, и. д. директор на дирекция „Международни и регионални дейности”, а от азербайджанска: г-жа Зулфия Ализаде – съветник по икономическите въпроси в посолството на Р. Азербайджан.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.02 - 26.04.2018)
Национален фонд "Култура" обявява конкурс по програма "Културно наследство" »

(19.02 - 16.03.2018)
Национален фонд „Култура“ обяви конкурс по програма „МОБИЛНОСТ“, Първи период »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 116921194 Изработка : MediaPointDS