BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 21.06.2018
 
       
МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА И БАН ОБСЪДИХА ВЗАИМНОТО СИ СЪТРУДНИЧЕСТВО

обратно

(12.06.2017)

  Министърът на културата Боил Банов и неговият екип посетиха Българската академия на науките и на среща с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски изразиха желание за по-тясно сътрдуничество между двете организации. Академията има много институти, които работят в сферата на културно-историческото наследство, четири музея и изтъкнати творци на изкуството в Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК), каза акад. Ревалски, като постави акцент в желанието на БАН за взаимно сътрудничество с Министерство на културата.

   Относно подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. БАН може да участва в културния календар на представянето, подчерта акад. Ревалски.

  По време на разговора заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов припомни, че Академията има изградена национална академична мрежа от 17 регионални центъра в цялата страна, които имат капацитета да подпомогнат научното развитие на кадрите в музеите. Чл.-кор. Васил Николов обърна внимание на нарастващата роля на атракционите и това как те да представят най-новото в научното познание за древността, базирайки се на последните достижения на науката. Той изтъкна необходимостта от промяна в Закона за културното наследство, който трябва да бъде допълнен със специален текст за атракционите.

  Двете страни обсъдиха необходимостта от взаимно сътрудничество при изграждането на дългосрочна стратегия в областта на археологическото наследство, в която да се включат учени от Академията, както и обсъждането на интерактивни методи за специализирано обучение на децата и това как да се привлича интереса на младите хора, за да посещават музеите.

  Председателят на БАН акад. Ревалски заяви, че със своята експертна дейност учените могат да подпомагат държавата по важни теми и даде пример с уникалната апаратура на световно ниво, с която разполага Академията. Той припомни и актуалните проекти на институти на БАН, свързани с дигитализацията на културно-историческото наследство.

  На срещата от страна на БАН присъстваха още зам.-председателят чл.-кор. Константин Хаджииванов, гл. научен секретар проф. Евдокия Пашева и научният секретар в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“ доц. Йоана Спасова.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

(06 - 26.06.2018)
Министерството на културата обявява сесия за финансова подкрепа за разпространение на спектакли, реализирани от независими професионални организации в областта на театралното изкуство »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118027559 Изработка : MediaPointDS