BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 23.02.2020
 
       


НА 19 МАЙ СЕ ОТКРИВА XXIII МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВОТО – ГАБРОВО 2017

обратно

(16.05.2017)Организатори на престижния форум са Музеят „Дом на хумора и сатирата“, Община Габрово и Министерството на културата

 

 
  В рамките на ежегодния Международен фестивал на хумора в Габрово Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще бъде основен организатор и домакин на редица интересни събития, посветени на хумористичното и съвременното изкуство.   

  На 18 май в 19:00 ч. в конферентната „Зала на жирафите“ ще се състои прожекцията на арт видео филма „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“ на Нено Белчев – автор, продуцент, режисьор и оператор на филма, отличаващ се с нетипичен, новаторски кинематографски език. Проявата е част от изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“, курирана от Марко Стаменкович (Сърбия). След прожекцията зрителите ще могат да останат на среща-разговор със създателя на филма и куратора на изложбата.

  На 19 май от 10:00 ч. е предвидена пресконференция за медиите с участието на членовете на международното жури и кураторите на изложбите в 23-тото издание на Биеналето. Същата вечер от 18:00 ч. в Парка на смеха пред Дома на хумора и сатирата габровци и гости на града ще станат свидетели на уникален уличен карнавален пърформанс „БулевАРТ Карнавал“, представен от Мим формация „Жар театър“ – София. Атрактивният спектакъл е част от Международния фестивал за градски изкуства и щастие “6Fest”, организиран от Обществения комитет „Васил Левски“ и осъществен с подкрепата на програма „Култура“ на Община Габрово.  

  На 19 май /петък/ от 19:00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на 23-тото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017 и награждаването на лауреатите.

  Настоящото издание на Биеналето се провежда по нов регламент и включва кураторска изложба „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) и конкурсна изложба в два раздела – карикатура и съвременно изкуство. Организатори на престижния международен форум са Музеят „Дом на хумора и сатирата“, Община Габрово и Министерството на културата. Темата на Биеналето „Да се смееш в лицето на ...“ е вдъхновила  750 автори от 78 държави, които изпратиха 1308 творби за участие в изложбите (464 карикатури, 813 произведения на съвременно изкуство и 31 творби за кураторската изложба). Радостен е фактът, че 1/3 от авторите участват за първи път в Биеналето, което е и доказателство за неговата растяща популярност сред младите творци, в това число и от Австралия, Южна Африка, Перу, Мексико, Уругвай, Колумбия, Никарагуа, Гана, Малайзия, Индонезия, Иран, Палестина и др.

  През м. април т. г. авторитетно международно жури извърши селекция на представените творби, а избраните за участие в изложбите ще могат да се видят в залите на Дома на хумора и сатирата до края на м. септември 2017 г. Конкурсната изложба включва 106 карикатури и 77 творби на съвременното изкуство. Изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) представя 31 творби на 27 автори от 19 държави – фотографии, колажи и видеоинсталации. Тя е част от проекта „Курирана изложба и образователна програма към XXIII  Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството“, осъществяван от Музея „Дом на хумора и сатирата“ и финансиран от програма „Култура“ на Община Габрово по приоритет II – „Пътуване в света на комичното“. В рамките на Биеналето своя самостоятелна изложба „Картини от ателието ми“ представя и Николай Ангелов-ГАРИ – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ от 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015. 

  Лауреатите на наградите от XXIII Международно биенале ще бъдат оповестени и представени на вечерната церемония по откриването на изложбите. А след нея, от 20:00 ч. в петък, за участниците и гостите на Биеналето е предвидено парти с участието на DJ Жулиета Интергалактика и Stoyo & Jeevs, които ще зарадват меломаните и почитателите на алтернативните ритми.  

  За пръв път в историята на Биеналето са получени заявки за участие от автори от толкова много държави, а това не само утвърждава силния международен характер на изложбите, но и превръща този форум в едно от най-значимите и мащабни събития в областта на съвременното изкуство и култура в страната, допълват от Дома на хумора и сатирата.
  На 20 май от 11:00 ч. в конферентната „Зала на жирафите“ в Дома на хумора и сатирата ще се състоят две интересни презентации на членове на международното жури на Биеналето: „Мъничко за карикатурата и изкуството във Франция“ на Жан-Мари Бертен (Франция) и „Бийтълс, протест, смърт“ на Франсис Маккий (Шотландия). Срещата с двамата познавачи и изследователи на хумористичното изкуство ще е полезна не само за професионалисти и специалисти, но и за всички любители на хумора и сатирата.

  На 21 май от 9:00 ч. в зала „Грехът“ на ДХС ще се проведе XVII Национална среща-наддумване „Благолаж“, на която млади и възрастни участници-сладкодумци от всички краища на страната ще изявят своите разказвачески умения и ще се наддумват с вицове и анекдоти по темата „Апетитът идва с яденето“. Организатор на традиционната среща е Музеят „Дом на хумора и сатирата“, а партньор е Етнографският музей на открито „Етър“ – Габрово.  

   Подробна информация за 23-тото издание на  Международното  биенале на хумора и сатирата в изкуството (регламент, жури, творци-участници, селектирани творби, кураторска изложба и др.) е  качена на интернет сайта на Биеналето http://biennial.humorhouse.bg/.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.02 - 15.04.2020)
ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН ОПЕРЕН КОНКУРС „OPERA CROWN”, ТБИЛИСИ, ГРУЗИЯ »

(20.01 - 31.12.2020)
Покана за кандидатури по Програма за мобилност (Mobility First!) на Фондация „Азия-Европа” (АСЕФ) към Азиатско-европейски форум (АСЕМ) »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.02 - 13.03.2020)
НИТО С НЕЯ, НИТО С НЕГО »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 132644376 Изработка : MediaPointDS