BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 25.05.2018
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ БЕ СРЕД ГОСТИТЕ НА ОТКРИВАНЕТО НА ФОТОИЗЛОЖБАТА НА АЛЕКС МАЙОЛИ В СГХГ

обратно

(10.05.2017)

      При изключителен интерес в Софийска градска художествена галерия миналата вечер бе открита изложбата на италианския фотограф Алекс Майоли - "Аз, моя милост и ЕС", която се провежда в рамките на фестивала „Фотофабрика” 2017.

       Експозицията, с която той гостува в България, включва 40 черно-бели фотографии, чрез които фотографът изследва съвременните социални и политически проблеми в Европа, както и кризата на нейната идентичност.

       Сред официалните гости на откриването й в СГХГ бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на културата Боил Банов, директорът на галерията Аделина Филева, посланикът на Италия в София Н. Пр. Стефано Балди, както и продуцентът на изложбата Еми Барух - директор на фестивала "Фотофабрика".

        Алекс Майоли е роден в Равена, Италия, през 1971 г. Завършил е Художествения институт в Равена. Основният фокус в цялото му  творчество са човешкото и театърът на нашето ежедневие. Професионалният му път започва със серия фотографии от закриването на печално известната лудница на остров Лерос, Гърция, така се ражда първата му монография - „Лерос”. Тя е резултат от заниманията на Майоли с теориите на Франко Базалия, пионер на съвременната концепция за психично здраве, известен с премахването на психиатричните болници в Италия. Интересът на Майоли към психиатричната помощ го отвежда и в Бразилия, където той започва дълъг, 20-годишен, все още незавършен проект под заглавие „Тудо Бом” - удивителна серия творби за тази сложна и многопластова страна.

       През годините работи като фотожурналист. Многогодишният му опит в заснемането на хората във всевъзможни ситуации го кара да изследва идеята за човека като актьор в собствения си живот. Майоли разбира, че професията му кара хората да играят роли в собствената си естествена среда и се опитва да преувеличи този ефект, като използва изкуствено осветление, за да драматизира рутинното им ежедневие. Снимките му се превръщат в сцени от филми, където хората изразяват себе си чрез своята игра, а зрителят се чуди дали кадрите са факт или фикция. Дори и в най-големите трагедии той открива театъра, гордостта и преди всичко великолепието на човешкия дух.

       В момента Майоли работи по проект за фрагментацията и поляризацията в идентичността на Европа, която се опитва да осмисли невъзможността да се изолира повече от кризата отвъд Средиземно море. С този проект авторът приканва публиката да се запита какво се случва с европейската идеология изобщо и по-специално с ксенофобията, бежанската криза и крайнодясната вълна по целия континент.

        Майоли живее в Ню Йорк. Той е член на „Магнум Фотос” от 2001 г. и е представляван от галерия „Хауърд Грийнбърг” в Ню Йорк.

        Алекс Майоли създава изложбата „Аз, моя милост и ЕС“ по покана на фондация „Фотофабрика” и посещава страната ни през април т.г., защото, по негови думи, не може в първата негова изложба в България да няма български кадър.

       Майоли предпочита доминантното, прекомерно изкуствено осветление, за да скулптира телата и лицата на минувачите, превръщайки ги до един в актьори. Театралното в реалния свят е тема, която го занимава от дълго време. Тук той използва светкавица, за да сплеска пейзажите до двуизмерни декори. Авторът определя три ключови теми, които го вълнуват в настоящата му изложба. Едната от тях е възходът на антиемигрантски, крайнодесни партии, които играят ключова роля за формирането на новия образ на Европа в отговор на мигрантската и бежанска криза. Те получават и непропорционален дял от медийното внимание, което подсилва театралната им роля и способността им да въздействат върху възприятията на мнозинството за развоя на кризата.

       Фотографът проследява съдбата и премеждията на отделни мигранти и бежанци, вълнуват го драматичните сцени с хората,  прогонени от войната и бедността по родните си места, и пристигащи изтощени по южноевропейските брегове и източноевропейските граници, което е и само един начален момент в дългия процес на приемане и асимилация, или на тяхното отсъствие.

       Майоли показва и как конфликтите в няколко слоя на европейското общество се разиграват в отговор на бежанската и мигрантска криза. Тревожи го и напрежението вътре в европейските региони, тъй като пристигането на бежанците и мигрантите среща твърд отпор в страни, които досега са се нареждали сред най-толерантните и приемащите.

       Основна цел на автора е да разколебава представата на зрителя за действителността, като привлича внимание към маските, които всички ние носим, играейки своята роля в обществото.

       Проектът „Аз, моя милост и ЕС” е специално създаден за фестивала „Фотофабрика” 2017 и българските почитатели на фотографията са първите, които ще се срещнат с него.

       Изложбата на Алекс Майоли "Аз, моя милост и ЕС" ще продължи до 11 юни  в Софийска градска художествена галерия.

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(23.05 - 05.09.2018)
Стартират на три нови сесии по програми на НФ "Култура" »

(01.05 - 30.06.2018)
Национална награда "Христо Г. Данов" 2018 »

виж всички »
Зала "Средец"
(23.05 - 11.06.2018)
Шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката във Варна показва галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 117742544 Изработка : MediaPointDS