BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 25.05.2018
 
       


МИНИСТЪР МЛАДЕНОВ ОТЧЕТЕ СВЪРШЕНОТО ОТ НЕГО И ЕКИПА МУ ЗА ТРИТЕ МЕСЕЦА УПРАВЛЕНИЕ НА КУЛТУРАТА

обратно

(02.05.2017)

Министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов представи пред журналисти днес основните акценти от свършеното от него и екипа му по време на трите месеца, в които е начело на ведомството. Министър Младенов посочи, че му се е наложило да решава в оперативен порядък проблеми, които са били отлагани в годините, както и да търси спешни решения, предизвикани от различни обстоятелства, в това число и от тежката зима, която нанесе поражения по сградния фонд на редица културни институти, като Националната библиотека. Една от първите стъпки на министър Младенов бе обявяването на конкурси за директори на културни институти, мандатите на които отдавна бяха изтекли. С тези конкурси е свързано и едно от разочарованията му, тъй като не се сбъднали очакванията да се явят повече кандидати, включително и млади специалисти.Министърът на културата разясни и новия модел за финансиране и ефективна подкрепа на драматичните, куклените и музикалните театри, който той и екипът му предложиха. Според министър Младенов, ако професионалистите приемат методиката и нейната философия, има време тя да се прецизира до края на  2017-та и да заработи от следващата година.

В трите месеца на своя мандат министър Младенов призна, че се е сблъскал с много неща, които във времето са отлагани. От 6 години се работи по културна стратегия, посочи министър Младенов. По думите му е имало някои проекти, които е трябвало да се задвижат. Една от задачите е била подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС. Вече има екип, който да подготви трите основни концерта, свързани с откриването и закриването на Председателството. В тях е предвидено да участват едни от най-големите и световноизвестни български музиканти.

 Едно от важните неща, които той отчете като свършени, е разпределението на т. нар. капиталови средства. До края на годината 13 културни института са обезпечени за ремонти на сградните си фондове с около 2.5 млн. лв. Като пример за институти, на които е отпуснато финансиране, министър Младенов посочи Операта в Русе, която е в плачевно състояние, а само преди 5 години там е извършен огромен ремонт; Музикалния театър в София и Националната библиотека. Според министъра няма културен институт, който да е поискал помощ за състоянието на сградния си фонд и да не я е получил. Част от средствата са оставени за евентуални спешни ремонти до края на годината.

Министър Младенов обяви, че е мислено и за живите изкуства. Проведени са 4 сесии за проекти, които стимулират независими театри, като всичките пари за годината са отпуснати. По думите на министър Младенов ведомството е поело грижата и за един жанр, който не е бил обгрижван: за юбилейните концерти по случай 50 години сценична дейност на „Щурците“ и 40 години на ФСБ наемът на зала „Арена Армеец“ ще бъде поет от Министерството на културата.

По темата „Пловдив – европейска столица на културата” министър Младенов обясни, че според него липсата на законов регламент е единствената пречка пред превеждането на парите. Той сподели, че са провели няколко срещи с финансовия министър и там се е оказало, че някои неща са недогледани. Според министър Младенов още в първите дни на новото правителство ще се вземе някакво решение. „Сигурен съм, че това ще бъде едно от първите неща, които ще свършат“, коментира служебният министър на културата.

По темата за културното наследство министър Младенов подчерта, че не е подписал нито един документ за промяна на статута на културен паметник. Министърът коментира, че е повече от ясно, че проблемите с културното наследство са „един сложен възел” и че има голяма необходимост от промени в Закона за културното наследство и законодателството в тази сфера като цяло. Има Национален институт за недвижимото културно наследство - всяка промяна зависи от комисии от хора, които са вещи в своята сфера, те правят предложения пред министъра на културата и той е длъжен да се съобразява с тях. Зам.-министър проф. дфн Боряна Христова припомни, че вече са били внесени 17 обосновани предложения за поправки в действащия Закон за културното наследство, а тя самата също е предложила и текстове, свързани със защитата и дейността на библиотеките.

Сред проблемите, които трябва да се решават от следващия министър, е и този с Двореца в Балчик. Служебният министър и ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски” са водили дълги преговори за постигане на споразумение за една обща каса, но така и не се е стигнало до подписването му, въпреки че сегашното положение с двете каси е неприемливо и дразнещо за посетителите на Двореца в Балчик.  

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(23.05 - 05.09.2018)
Стартират на три нови сесии по програми на НФ "Култура" »

(01.05 - 30.06.2018)
Национална награда "Христо Г. Данов" 2018 »

виж всички »
Зала "Средец"
(23.05 - 11.06.2018)
Шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката във Варна показва галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 117742564 Изработка : MediaPointDS