BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 25.02.2018
 
       
ОБЯВИХА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДАТА ЗА ЛИТЕРАТУРА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА 2017 Г.

обратно

(21.04.2017)

  Европейската комисия обяви тазгодишните 12 лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз. Носител на отличието за България е романът на Ина Вълчанова „Остров Крах“ (изд. Корпорация „Развитие“, 2016).

  Останалите наградени творби са на Руди Еребара от Албания, Бианка Белова от Чехия, Калия Пападаки от Гърция, Халдора Тородсен от Исландия, Освалдс Зебрис от Латвия, Уалид Набхан от Малта, Александър Бечанович от Черна Гора, Джамал Курейши от Холандия, Дарко Тушевлякович от Сърбия, Сине Ергюн от Турция и Сунджийв Сахота от Обединеното кралство. Всички те ще получат парична награда, но и ще се радват на международна популярност и подкрепа за превод на различни езици. Официалната церемония по връчването на отличията ще се проведе на 23-ти май в Брюксел в присъствието на европейския комисар за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

  Ина Вълчанова е журналист, писател, продуцент и преводач от френски и руски език. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а професионалната ѝ кариера е посветена на изкуството на аудиодрамата. Дълги години работи в редакция „Радиотеатър“ на Българското национално радио, където продуцира редица аудио адаптации на текстове на български и чуждестранни автори. Нейни продукции са носители на голямата награда на фестивала „Марулич“ (Загреб, 1998), втора награда от „Prix Europa“ (Берлин, 1998), както и голямата награда от „Осмата муза“ (София, 2006). Вълчанова е също и писател на свободна практика, като в момента работи по филмов проект. Първият й роман „Потъването на Созопол“ (изд. „Сиела“, 2008) е филмиран през 2013 г., а през 2014 г. на кинофестивала „Златна роза“ на филма е присъдена награда за най-добър сценарий. Вторият роман на Ина Вълчанова, „Записки на свинята“, е публикуван през 2013 г. и е номиниран за наградата „Хеликон“. Ръкописът на следващия ѝ роман, „Остров Крах“ печели наградата в литературния конкурс „Развитие“ през 2016.

  Наградата за литература на ЕС отразява разнообразието на художествена литература, както и богатството на културното и езиковото наследство на Европа. Целта й е да популяризира съвременни талантливи автори и да насърчава трансграничното разпространение на книги. Връчва се ежегодно от 2009 г. насам от Европейската комисия в партньорство с Европейската и международна федерация на книгоразпространителите, Европейския съвет на писателите и Федерацията на европейските книгоиздатели.

  В конкурса се включват държавите, които участват в програма „Творческа Европа“. Те са разделени на три групи, като всяка година национални журита в една трета от участващите страни определят печелившите произведения. Българското жури, което избра „Остров Крах“, беше с председател Бойко Ламбовски – поет и публицист, председател на Българския П.Е.Н център, и в състав: проф. Амелия Личева - университетски преподавател, Иван Голев – редактор, издател и писател, Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, Рада Шарланджиева – преводач и университетски преподавател.

  „Остров Крах“ е третият български носител на Наградата. Предишните отличени са „Има ли кой да ви обича“ на Калин Терзийски (2011 г.) и „Възвишение“ на Милен Русков (2014 г.).

  Всички лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз за 2017-та година може да видите тук.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.02 - 26.04.2018)
Национален фонд "Култура" обявява конкурс по програма "Културно наследство" »

(19.02 - 16.03.2018)
Национален фонд „Култура“ обяви конкурс по програма „МОБИЛНОСТ“, Първи период »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 116919811 Изработка : MediaPointDS