BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 24.06.2018
 
       
СИЛНО НАЧАЛО НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ “MASTER OF ART” С „ЕЛИС” И „МУЗИКАТА НА НЕПОЗНАТИТЕ: ЙО-ЙО МА И АНСАМБЪЛ „СИЛК РОУД”

обратно

(21.04.2017)

В 20.00 ч. на 20 април в кино „Люмиер” бе поставено официалното начало на второто издание на Международния филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата „Master of Art”. Министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов бе на прожекцията на първите две ленти – „Елис” и „Музиката на непознатите: Йо-Йо Ма и Ансамбъл „Силк роуд”, като преди това поздрави организаторите и гостите на фестивала.Снимка: официална страница на Фестивала„За мен е удоволствие да кажа няколко думи в началото на този прекрасен фестивал, за Вас не знам дали моите думи са удоволствие… Поне ще съм кратък.

От позицията на министър, чието управление – забележете –  изцяло и злокобно съвпадна с периода на ретроградния Меркурий, мога да кажа само, че подобни събития са гордост за нашата културна среда. Театър и кино, философия и музика, танц и фотография, изобразително изкуство и архитектура, представени в контекста на световните тенденции в изброените области. Това наистина е смислена и важна алтернатива на т. нар. „масова“ култура, която впрочем рядко е масова и още по-рядко - култура.

Известно като едно от най-заможните министерства, Министерството на културата беше заделило огромна сума за провеждането на фестивала, но тъй като Найо е прекалено горд, за да я поиска, бяхме принудени да я изхарчим по други направления… Шегувам се. За съжаление.

И като споменах Найо, искам специално да поздравя Найо Тицин, артистичния директор на „Мастър ъф Арт“. Да му благодаря и да му кажа, че онова, което прави, има смисъл. Голям смисъл. И дано са повече като него.

На добър час!” – с тези думи завърши приветствието на министър Младенов към организаторите и гостите.

Организаторите изказаха специални благодарности на всичките си партньори, сред които е и Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерството на културата в лицето на Камен Балкански и целия екип на филмовия център.

„Елис” събужда колективната ни памет, връщайки ни в ранните години на остров Елис чрез преживяванията на един имигрант. Ситуиран в изоставения болничен комплекс на остров Елис и използващ арт инсталациите „Нерамкирано” на Джей Ар, „Елис” разказва забравената история на имигрантите, построили Америка. Това е историята на призраците от миналото на нашите страни, индивидуалностите, избягали от бедността, дискриминацията и диктаторствата, заради шанса за нов живот. Тази история по тайнствен начин предвещава съдбата на тези, които в момента търсят същите възможности и безопасност в тази страна и в други краища на света. Късометражният филм е с участието на Робърт де Ниро, а сценарият е написан от носителя на „Оскар” Ерик Рот.

От 2000 г. насам виолончелистът Йо-Йо Ма събира музиканти от цял свят за своя проект ансамбъл „Силк Роуд”. Точно както истинският Път на коприната някога е свързвал Китай с Централна и Западна Азия, така и Йо-Йо Ма търси начин да поощри мултикултурната обмяна на идеи и диалог между азиатски музиканти и артисти, чиито влияния са предимно западни. Проектът му се състои от променлив състав от около 60 солисти от 20 различни националности. Ансамбъл „Силк Роуд” е изнесъл досега над 300 концерта в 34 страни. Документалният филм на Морган Невил разкрива и житейската история на самия Йо-Йо Ма: роден от китайски родители в Париж, той е едва 7-годишен, когато самият Ленърд Бърнстейн го представя като изключително даровит челист. Филмът на Невил изразява енергията на всеки от членовете на ансамбъла, съдържаща универсалната сила и красота на тяхната музика в изпълнения, толкова естествени, колкото и автентични, буквално извиращи от сърцето.

„След всеки един от тези филми човек излиза като прероден“, казва журналистът, режисьор и продуцент Найо Тицин, който създаде “Master of Art” през 2016 г. Така се роди не просто първият у нас, но и на Балканите, Mеждународен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата. Литературата, музиката и танца, театърa и кинотo, изобразителнoто изкуствo и фотографията, aрхитектурата и дизайна са големите теми на фестивала, но от тази година има и още области, подсказани от самия живот – съвременно изкуство, арт инсталации и протестно изкуство, както и арт видео игри. Събрани са продукции от изминалите две или три години, които не само правят впечатление, но и някои от тях вече са печелили награди на други фестивали – ще ги видим в салоните на: Кино „Люмиер”, Кино „Одеон”, „G8” и „Евро синема”.

Фестивалът продължава до 30 април, а подробна информация за всички филми можете да намерите на официалната му страница в интернет.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.06 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118055666 Изработка : MediaPointDS