BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 25.06.2018
 
       
„СКРИТОТО” ИЗКУСТВО НА КРИСТО И ЖАН-КЛОД БЕ ПРЕДСТАВЕНО В ПРАГА

обратно

(18.04.2017)

        Българският културен институт в чешката столица в партньорство с Философския факултет на Карловия университет представи в Прага проекта „Феноменът Кристо”. Събитието, което се състоя на 11 април 2017 г., бе част от програмата на фестивала Týden diverzity, открит ден преди това от Адриана Кърначова, кмет на Прага, и проф. Томаш Зима, ректор на Карловия университет. В продължение на четири дни мултифункционалното пространство на емблематична общинска сграда в централната част на чешката столица бе изпълнено от многобройна аудитория, привлечена от различни прояви, свързани с културата, изкуството, науката, архитектурата, градската среда.

      По покана на Българския културен институт специални гости на фестивала бяха Зорница Кръчмарова, автор на книгата „Трансформации: Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод”, и преводачката от италиански език на българското издание Соня Александрова.

       Директорът на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова провокира гостите да разкажат личните си впечатления от досега с видимото и „скритото” изкуството на една от най-оригиналните арт двойки на нашето време. Интересно за аудиторията бе да научи повече подробности за хората, стояли най-близо до Кристо и Жан-Клод в осъществяването на мащабните им и впечатляващи проекти „Опакован бряг”, „Завеса в долината”, „Чадърите”, „Опакованият Райхстаг”, „Портите”, „Плаващите кейове” и др. Зорница Кръчмарова сподели, че всеки един – от фотографа Волфганг Фолц през колекционера Джон Калдор, или от катерача Франк Зелтенхайм до аристократката Умберта Гнути Берета, претърпява вътрешни трансформации, които оставят траен отпечатък и водят до появата на книгата „Трансформации: Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод”.

        Разказът бе допълнен и от преките впечатления от срещите си с Кристо на българския посланик Лъчезар Петков. Като ръководител на българското Генерално консулство в Ню Йорк, чието откриване подготвя и извършва в средата на 90-те години, той има възможност да се запознае отблизо с планирането на някои от бъдещите проекти на прочутата артистична двойка.

        След изложбата „Кристо и Жан-Клод” през 2015 г., която разкри и чешката следа във фамилната биография на твореца, и прожекциите на филми за артистичния тандем на Георги Балабанов и Тома Томов, „Феноменът Кристо” бе поредната стъпка на Българския културен институт в популяризиране и представяне провокативното и революционно изкуство на Кристо и Жан-Клод пред аудиторията в Прага.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.06 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118064248 Изработка : MediaPointDS