BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 19.02.2018
 
       
ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ПАМЕТНИЦИТЕ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИТЕ МЕСТА

обратно

(18.04.2017)

Министерството на културата поздравява с Международния ден на паметниците и забележителните места специалистите, работещи в областта на опазването на недвижимото културно наследство и всички, за които съхраняването на това наследство е станало кауза.

През 1983 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО приема резолюция, с която конституира 18 април като Международен ден на паметниците и забележителните места. Държавата ни е страна по всички европейски конвенции и конвенциите на ЮНЕСКО, свързани със съхраняването на културното наследство. Системна дейност по нормативното уреждане на опазването на културното наследство в България започва с приемането през 1888 г. на „Временни правила за Научни и Книжовни Предприятия”. Две години по-късно се приема „Закон за издирвание на старини и за спомагане на научни и книжовни предприятия.“ През 1911 г. е обнародван Закон за старините, който регламентира опазването на ценностите като дейност, за която държавата определя съответни механизми и отговорни учреждения. Тази законотворческа активност на границата на двата века, в контекста на европейското законодателство, е респектираща и показва, че културното наследство е важна част от процесите, съпътствали формирането на новата държава. През 1936 г. нормативната база се допълва от  „Наредба–закон за запазване на старинните постройки в населените места“, която съответства на философията на Атинската харта за реставрацията на исторически паметници (1931г.) изготвена на Първия международен конгрес на архитектите и техниците на исторически паметници.

След 1989 г. системата на опазване бе развита с ангажиментите и компетенциите на нови субекти. През април 2009 г. Законът за паметниците на културата и музеите беше заменен от новия Закон за културното наследство, който определя националната система за опазване, включваща държавните и общинските органи на управление и контрол, музеите, културните организации, Светия синод на Българската православна църква и централните ръководства на другите регистрирани вероизповедания. През последните няколко години проблемите на културното наследство все повече ангажират вниманието на обществеността.

Съвременната политика на опазване на културните ценности в Република България се обляга на традицията и на професионалното отношение към опазването на ценностите в общоевропейски и световен контекст. Страната ни активно участва в международния живот в тази област като член на ЮНЕСКО и разполага с развити професионални структури, включително в неправителствения сектор. Това създава условия за активен диалог и авторитетни професионални дискусии, които се отразяват в практическата работа по опазване на недвижимите културни ценности. Изразяваме увереност, че само с общите усилия на всички участници в тези процеси ще бъде гарантирано съхраняването на нашето общо културно наследство, на нашата памет.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(16.02 - 31.12.2018)
Нова индикативна програма на Национален фонд »

(09 - 20.02.2018)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Главен експерт ” в отдел „Европейски програми и проекти”, дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” »

виж всички »
Зала "Средец"
(12 - 24.02.2018)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ПРЕДСТАВЯ ФОТОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБА „РИМ. БОРИС ХРИСТОВ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 116858351 Изработка : MediaPointDS