BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 25.06.2018
 
       
С МОНОСПЕКТАКЪЛА „ЦИГАНСКИ КОЛЕЛА” ПОЧЕТОХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА РОМИТЕ

обратно

(10.04.2017)

По повод Международния ден на ромите в галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” №17 бе представен моноспектакълът „Цигански колела“. Той разкрива богатството и колорита на ромската култура и свят през погледа на една млада жена, която описва своята история и живот.

Пред многобройната публика в залата талантливата актриса от ромски произход Наталия Цекова изпълни на живо и с много чувство и емоции автентичен ромски фолклор и бе дълго аплодирана за артистизма си.

Авторският текст на Здрава Каменова и Калин Ангелов е базиран на автентични биографии на хора от Софийско и представя обикновените роми в ежедневната им борба за оцеляване през призмата на тяхната собствена история, култура и традиции.

Инициатор за провеждането на спектакъла по повод 8 април - Международен ден на ромите, е Народно читалище „Стоянка Соколова - 1999”, като проявата се реализира съвместно с неправителствени организации и с подкрепата на Министерството на културата.

Силва Налбантян-Хачерян – държавен експерт в отдел „Регионални дейности“ на Министерство на културата, приветства с „Добре дошли” в галерия „Средец” всички събрали се, за да отбележат по традиция Международния ден на ромите. Тя припомни, че на този ден се отдава почит на загиналите роми по време на Втората световна война, като същевременно отправяме и силно послание за мир, напомняйки на обществото за трагичните последици от една жестока война, оставила своя отпечатък върху живота на няколко поколения.

 
„Дни като този са изключително необходими, но явно не са достатъчни, затова всички ние сме призвани в ежедневната си работа и с личен пример да отстояваме човешките права и свободи и в частност правата на етническите общности, традиционно живеещи на територията на нашата страна. Да създаваме и условия за опознаване на различните култури, с което да преодоляваме наслоени стереотипи и предразсъдъци, и то не само спрямо ромската общност, но и въобще към различията и другостта. Днес насърчаването и опазването на културното многообразие има неоценимо значение за сближаване, културен обмен и взаимно разбирателство между хората. Именно изкуствата са най-прекият път за междукултурен диалог и затова тази вечер Ви предлагаме моноспектакъла „Цигански колела”, каза още в приветствието си към гостите преди представлението Силва Налбантян - Хачерян.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.06 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118064203 Изработка : MediaPointDS