BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 22.11.2017
 
       
МИНИСТЪР МЛАДЕНОВ РАЗГОВАРЯ С ПОСЛАНИК МАКАРОВ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ДНИ НА РУСКАТА ДУХОВНА КУЛТУРА У НАС

обратно

(11.04.2017)

Днес министърът на културата г-н Рашко Младенов прие Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация у нас.

В началото на срещата посланик Макаров направи преглед на двустранния културен диалог и очерта тенденциите за неговото задълбочаване. Руският дипломат отбеляза, че сътрудничеството в областта на културата между България и Русия е дългогодишно, традиционно и много активно, но добави с хумор, че винаги може и по-добре. Доказателство за доброто сътрудничество е размяната на национални години –  на Русия в България, провела се през 2008 г., Година на България в Русия, 2009 г., а също така и организираните през 2011 г. Дни на руската духовна култура в България  и, съответно, през 2012 г. Дни на българската духовна култура в Русия.

Основният въпрос, поставен от г-н Макаров, беше предложението на руската страна за организиране на Дни на духовна култура на Русия в България през 2017 г.

          Министър Младенов увери руските гости, че Министерството на културата на Република България приветства организирането на подобни мащабни прояви, които ще допринесат за разширяването и задълбочаването на двустранното културно сътрудничество. Той отбеляза, че практиката е показала, че за организирането на подобен род мащабни културни прояви е необходимо предварително официално договаряне между двете страни. За провеждането на подобни инициативи между министерствата на културата на България и Русия предварително трябва да бъдат подписани специални Протоколи за тяхното организиране, с фиксирани срокове, финансови условия, списък на всички прояви, график и място на тяхното провеждане.

          В хода на разговора министър Младенов отбеляза, че в Министерството на културата на Република България едва на 31 март 2017 г. се е получило писмо от министъра на културата на Руската федерация г-н Владимир Мединский с предложение за провеждане на Дни на руската духовна култура в България през месец юни 2017 г., и че подобен мащабен културен проект, принципното провеждане на който трябва да бъде обсъден в предварителен порядък, за съжаление, трудно се договаря в такива съкратени срокове. Министър Младенов изрази и опасенията си, че периодът, оставащ до месец юни, предвиден за стартиране на проекта, е крайно недостатъчен за намиране на подходящи зали и експозиционни площадки. Още повече, че всички културни институти в България планират своята дейност за първото шестмесечие на дадена година още в средата на предходната, а единствено в правомощията на техните директори е, в случай, че няма специално междуведомствено споразумение за това, на което можем да се позовем, да предоставят или не безплатно своите помещения.

          Посланик Макаров изрази съгласие с аргументите на министър Младенов за  кратките срокове на подготовка на бъдещите събития и информира, че е имал предварителни разговори с директора на НТ „Иван Вазов” г-н Мариус Донкин за провеждането там на концерта за официалното откриване на Дните на 7 юни 2017 г. и отправи молба за оказване на съдействие. Министър Младенов пое ангажимент да проведе разговори и с г-н Мариус Донкин, и с акад. Пламен Карталов, за евентуално провеждането на концерта на сцената на Софийска опера и балет. Руският дипломат изказа своята благодарност за личната ангажираност на министър Младенов и изрази надежда, че с общи усилия Дните на руската духовна култура в България ще преминат успешно.

          В рамките на срещата посланик Макаров запозна министър Младенов с различни прояви, които Посолството на Русия възнамерява да организира по повод 140 години от Манифеста на император Александър II (24 април 1877 г.), с който Русия обявява война на Османската империя. Дипломатът информира, че в Русия вече е създаден Инициативен комитет за честването на 140-годишнина от Руско-турската война, като за целта се подготвят различни прояви, свързани с честването. Министър Младенов информира, че в България 140-годишнината от Освобождението също ще бъде отбелязана достойно с мащабна програма и многобройни прояви.

          В края на срещата г-жа Деяна Данаилова, директор на „Международни и регионални дейности”,  информира за възникнали проблеми с полагането на безплатни руски визи на български културни дейци. Посланик Макаров увери, че лично се ангажира за положително решение на проблема.

                                              

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.11 - 01.12.2017)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Старши експерт” в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” »

(14 - 28.11.2017)
Оперен фестивал „Афродита” в Пафос, 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(06 - 25.11.2017)
ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА” ГОСТУВА НА ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 115930668 Изработка : MediaPointDS