BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 25.06.2018
 
       
АКТИВНОТО КУЛТУРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО БЕ ТЕМА НА СРЕЩАТА МЕЖДУ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА И ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА КОРЕЯ

обратно

(10.04.2017)

Днес министърът на културата Рашко Младенов прие Н. Пр. Шин Бунам, посланик на Република Корея в България. Срещата бе по инициатива на корейската страна.  Участниците направиха преглед на състоянието на двустранните културни отношения между България и Корея и на предстоящите културни събития, организирани от посолството на Република Корея в София.

Министър Младенов изрази своето задоволство от факта, че отношенията между двете страни в областта на културата се развиват наистина активно: българската страна ежегодно съдейства за организирането и провеждането на Дни на корейската култура в България и традиционния българо-корейски концерт на дружбата. Благодарение на тези прояви българската общественост има изключителната възможност да се запознае с традиционната корейска култура и съвременно творчество.

От своя страна посланик Бунам допълни, че през последните години се наблюдава тенденция към активизиране на българското културно присъствие в Република Корея. Много български творци и артисти участват в разнообразни форуми в Корея благодарение на подкрепата на Корейската фондация. Посланикът изтъкна и активната работа на българското посолство в Сеул за популяризирането на българската култура в Република Корея. Той припомни, че двустранното сътрудничество между двете страни се базира на Спогодба за културно сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Република Корея, подписана през април 1994 г. в Сеул. Посещението на президента Росен Плевнелиев в Корея през май 2015 г. също допринася за всеобхватното и ориентирано към бъдещето партньорство между двете държави. В рамките на това посещение бе подписана Договореност за сътрудничество в областта на образованието и културата между правителствата на Р България и Р Корея за периода 2015 – 2018 г.

Г-н Младенов изказа благодарност към посолството и отличната работа на екипа, който допринася за постоянната комуникация с Министерство на културата и организацията на редица културни събития. Той припомни, че много български педагози в областта на изкуствата работят в Република Корея.

Посланикът благодари за сътрудничеството от страна на Министерство на културата при организацията на разнообразни културни прояви, свързани с Корея. Посланикът отправи покана към министър Младенов да открие предстоящата изложба на известния корейски художник Канг ик Джунг на 25 април 2017 г., от 18.00 ч. в Националната галерия - „Двореца“. Министър Младенов благодари за поканата и сподели, че с удоволствие ще се запознае със световноизвестния корейски художник, който ще бъде в нашата страна по този повод. Канг ик Джунг е от корейски произход, но от дълги години живее в САЩ и е носител на престижни награди от цял свят.

Посланикът информира също така, че корейска музикална група ще изнесе концерти на 6 юни в София и на 7 юни в Бургас, а през септември посолството ще организира Седмица на корейската кухня в София. На 19 октомври за пореден път ще се състои Корейско-българският концерт на приятелството. През ноември ще се проведе турнир по таекуондо за купата на посланика.

Министър Младенов благодари за предоставената информация и заяви готовността си да съдейства за осъществяването на тези прекрасни прояви, които ще обогатят културния календар на нашата столица.

В хода на разговора двамата събеседници изразиха воля и желание да работят за организирането на Дни на корейската култура в България и на Дни на българската култура в Република Корея.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.06 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118068122 Изработка : MediaPointDS