BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 22.11.2017
 
       
МИНИСТЪР МЛАДЕНОВ: САТИРАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ТЕЦ, КОЙТО ТОПЛИ ДУШИТЕ НИ И ДО ДЕН-ДНЕШЕН

обратно

(09.04.2017)

Доайените на Сатирата Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Вели Чаушев и още 17 творци от различни сфери на театралното изкуство, дали своя принос в 60-годишната история на театъра, получиха почетни плакети „60 години Сатиричен театър “. Отличията им бяха връчени на тържествена церемония на 7-ми април, рожденият ден на театъра, след премиерата на спектакъла „Щастливеца“, с който се чества юбилеят. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов. Фотограф: Елена Ненкова

Пресцентърът на МК изказва специални благодарности на екипа на Сатиричен театър "А. Константинов" за любезното съдействиеПочетни плакети бяха връчени на актьорите Мариана Аламанчева, Светослав Пеев, Мария Статулова и Христо Гърбов, който тази година също има 60-годишен юбилей. Наградени бяха и хора със свой принос, но работили в други сфери на театъра. Това са майсторът на театралния плакат Людмил Чехларов, художникът-сценограф Нейко Нейков и театър-майсторът Веселин Търкаланов.  

Останалите десет почетни плакета бяха връчени посмъртно на близките на театралите, запечатали своите имена в историята на Сатирата. Това са актьорите: Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Илия Добрев, Кирил Варийски. Посмъртно бяха отличени и драматургът Станислав Стратиев, композиторът Димитър Вълчев, художникът-сценограф Стефан Савов и испанецът Хосе Санча, автор на кукерчето, което става запазен знак на Сатиричния театър. Автор на почетната награда „60 години Сатиричен театър“ е Борис Андреев – Реджо. 

Министър Младенов произнесе кратко празнично слово, в началото на което нарече колегите си „Скъпи приятели, многострадални колеги”. С чувство за хумор и голямо уважение към историята на театъра министър Младенов продължи така:

 „Преди точно 60 години, на откриването на един нов софийски театър, първият му директор Стефан Сърчаджиев казва: „Често пъти ние ще говорим на шега. Но бъдете сигурни, че ще мислим сериозно.“

 И наистина, работата се оказа сериозна. За учудване на подривни елементи от конкурентни сценични изкуства като оперетата, кукленото майсторство, цирка, тази сграда, в която се намираме, тази така и недовършена Топлоелектрическа централа, вече 60 години продължава да е храм на българската култура, познат на поколения зрители като Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

 60 години Сатира. Помня, какво е на 60, нищо че наскоро навърших 70… Стоянка също помни, макар в мен все повече да се засилва подозрението, че тя всъщност е по-млада от всички ни… Всички помним и знаем, какво е Сатирата: най-добрият ТЕЦ, който българската държава някога е създавала и който продължава да топли душите ни и до ден-днешен.

 На пръв поглед много от онези, които подгряваха огъня през годините, вече ги няма. Но това е само на пръв поглед, повярвайте ми. Къде, мислите, са сега Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов, Радичков, Стратиев, Валери Петров? Къде са Нейчо Попов, Парцалев, Гришата Вачков, Калоянчев, Константин Коцев? Къде другаде могат да са освен тук, сред вас, на тази сцена, която беше и продължава да е техният живот и съдба. Наследството на тези хора прелива в настоящето и ме кара да съм спокоен за бъдещето на Сатиричния театър, колкото и да са трудни времената за българската култура.

Още веднъж: Честит празник.”

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.11 - 01.12.2017)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Старши експерт” в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” »

(14 - 28.11.2017)
Оперен фестивал „Афродита” в Пафос, 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(06 - 25.11.2017)
ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА” ГОСТУВА НА ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 115930713 Изработка : MediaPointDS