BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 23.04.2018
 
       


„ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ ОТ НАДСЕНТМИКЛОШ” ЗА ПЪРВИ ПЪТ ГОСТУВА В БЪЛГАРИЯ

обратно

(07.04.2017)

Късно снощи в препълнените зали на  Националния археологически музей в София при голям успех бяха открити изложбите „Златното съкровище от Надсентмиклош“ и „Езическа България. Власт и общество”. В официалното откриване на престижното събитие участие взеха вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова; министърът на културата в Служебното правителство на Р България Рашко Младенов; кметът и зам.-кметът на София Йорданка Фандъкова и д-р Тодор Чобанов; директорът на Националния археологически музей с институт към БАН доц. д-р Людмил Вагалински; Н. Пр. господин Роланд Хаузер, посланик на Австрия в България; Сабине Хааг, генерален директор на Музея за история на изкуството във Виена; акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. Сред официалните гости бяха десетки посланици и дипломатически представители на чужди посолства у нас, на администрацията, научната общност и бизнеса.

Министър Младенов бе впечатлен от изложбитеДиректорът на НАИМ към БАН доц. Вагалински подчерта, че идеята на организаторите на изложбите е да се фокусира общественото внимание и в България, и в чужбина, върху старобългарската култура. „Там се крият корените на българската държавност и е хубаво да ги погледнем, да ги преосмислим още веднъж”, допълни той. Доц. Вагалински изрази убеждението си, че уникалната експозиция ще грабне въображението на жителите и гостите на столицата. Вицепрезидентът Илияна Йотова призна, че е силно впечатлена, след като е видяла толкова много красота и изящество, събрани на едно място, и сподели, че й е било трудно да намери подходящите думи. Тя предложи да съдейства съкровищата в залите на НАИМ да бъдат включени и в изложбите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. „Защото си заслужава да бъде видяно не само във Виена, не само в София, но и в колкото се може повече страни в Европа. Европа трябва да си върне правото и привилегията да събира народи и култури, да намира обединението чрез история, изкуство и наука”, изтъкна още в приветствието си г-жа Йотова и поздрави организаторите на двете великолепни експозиции.Министърът на културата Рашко Младенов сподели, че само преди месец вече е имал честта да присъства в австрийската столица на изложбата - „Първото злато. Ада тепе - най-древният златодобивен рудник в Европа“. „Тогава говорих за великия писател Елиас Канети, като пример за прекрасното развитие на двустранните отношения между България и Австрия. Днес, на прага на 2018 г., когато на България и Австрия предстои последователно да председателстваме Съвета на ЕС, ми се иска да припомня друг ярък пример от изключително успешното културно общуване между страните ни. През 2007 г., в първите дни от присъединяването на България към голямото европейско семейство, точно Австрия ни съдейства да покажем в националната им библиотека изложбата „Българската възрожденска книга в културното пространство на Виена”, а в двореца „Порча” български творци за първи път имаха възможност да представят съвременна живопис. Ето, че активното опознаване, стремежът към разбиране, отвореният диалог в контекста на двустранните ни отношения, продължават и днес с нова, запомняща се глава в Златната книга на културното приятелство между България и Австрия”, подчерта министър Младенов.

„Убеден съм, че българската публика и гостите на София ще покажат силен интерес към възможността да видят тези уникални съкровища и само мога да предполагам какъв двоен празник е това събитие за професионалната общност от историци, археолози и учени”, изтъкна министърът на културата в края на словото си и пожела успех на изложбите.

Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ допълни атмосферата на събитието с прекрасни изпълнения на „Воскресения ден”, „Хвалите имя Господне”, „Достойно есть” и „Многолетствие - На многая лета”.

„Златното съкровище от Надсентмиклош“ е втората изложба от проекта „Златният път на Балканите през бронзовата епоха – Златото от Ада тепе: производство и разпространение“ между Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българската академия на науките (БАН) и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките (ААН). В рамките на същия проект на 6 март т. г. в Музея за история на изкуството във Виена бе открита българската изложба „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“. Съкровището от Надсентмиклош e част от постоянната експозиция на Музея за история на изкуството във Виена.

Настоящата изложба се осъществи благодарение на подкрепата на редица институционални и бизнес партньори, между които Министерство на културата на Република България, Столична община, Австрийско посолство в София, Българска академия на науките.

Снимки можете да видите във Фотогалерията.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(17.04 - 08.05.2018)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на фестивали в областта на професионалното театрално изкуство »

(17.04 - 08.05.2018)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на фестивали и конкурси в страната в областта на професионалното музикално и танцово изкуство »

виж всички »
Зала "Средец"
(23.04 - 05.05.2018)
„Вярата – мечта за по-добър свят”: изложба на деца и юноши »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 117399782 Изработка : MediaPointDS