BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 22.06.2018
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ПРОФ. ДФН БОРЯНА ХРИСТОВА БЕ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА „ЕЗИК СВЕЩЕН НА МОИТЕ ДЕДИ: ХЪРВАТСКО-БЪЛГАРСКИ ПАРАЛЕЛИ“

обратно

(07.03.2017)

         В централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вчера следобед бе открита изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“. Експозицията е посветена на българо-хърватските отношения през вековете, с нея се отбелязва и 25-тата годишнина от международното признаване на Република Хърватия и установяването на дипломатическите отношения с Република България.          В официалното откриване на изложбата взеха участие ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, посланикът на Република Хърватия в Република България Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег, директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, директорът на Националната и университетска библиотека в Загреб г-жа Татяна Петрич, както и заместник-министърът на културата в служебното правителство проф. дфн Боряна Христова. Експозицията, която носи името „Език свещен на моите деди” от стих на големия българския писател и приятел на хърватите Иван Вазов, показва силните и разнообразни връзки между българския и хърватския народ през призмата на историята в различни аспекти: култура, образование, наука, литература, здравеопазване, музика, изкуство, градинарство и др. Организатори на изложбата, която припомня на българската публика дълбокото приятелство и свързаност между страните ни, са Посолството на Република Хърватия в Република България в сътрудничество със Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, Университетската библиотека и Националната и университетска библиотека в Загреб. Експозицията се фокусира върху представянето на двустранните културни отношения, а акцентът е най-вече на контактите ни през последните сто години. Освен чрез книгите и библиографския материал, посветени на тази тематика, които са изложени в Университетската библиотека, богатото хърватско-българско сътрудничество е представено и на изложбени пана във фоайето на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“.

  

         С тази изложба искаме да привлечем вниманието както на българската, така и на хърватската публика към историческите и приятелските отношения между двата народа през вековете, отбеляза посланикът на Република Хърватия в София г-жа Лйерка Алайбег при откриването й. На събитието в СУ присъстваха и много ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в София, както и учени, преподаватели, общественици, студенти, журналисти и много граждани. „Софийският университет е един от многобройните символи на дългогодишните исторически връзки между нашите две страни, а да не забравяме също, че  единственият чужденец, който е бил негов ректор през периода 1911-1912 г., е хърватинът проф. Степан Юринич”, припомни в словото си посланикът на Република Хърватия у нас Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег.

 

         В приветствието си при откриването на изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“ заместник-министърът на културата проф. дфн Боряна Христова поздрави организаторите й от името на министър Рашко Младенов и подчерта, че през годините връзките, контактите между българския и хърватския народ са многообразни и са не само в литературата, театъра, изобразителното изкуство, музиката, но и в редица други сфери. Проф. дфн Боряна Христова припомни също, че по хърватските земи вариант на глаголицата е останал в употреба доста дълго време, като в словото си тя специално акцентира и на ролята на книгата “Царството на славяните”, автор на която е монахът и книжовник от Дубровник Мавро Орбини. Когато през 1762 г. Паисий Хилендарски написва своята “История славянобългарска”, изиграла изключителна роля за националното ни осъзнаване, един от важните изворите, от които той черпи сведения, е именно трудът на Мавро Орбини, подчерта проф. дфн Боряна Христова.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

(06 - 26.06.2018)
Министерството на културата обявява сесия за финансова подкрепа за разпространение на спектакли, реализирани от независими професионални организации в областта на театралното изкуство »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118031842 Изработка : MediaPointDS