BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 23.06.2018
 
       
МИНИСТЪР МЛАДЕНОВ СЕ СРЕЩНА ДНЕС С ФЕДЕРАЛНИЯ МИНИСТЪР НА ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА НА АВСТРИЯ ТОМАС ДРОЗДА

обратно

(06.03.2017)

Министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов и водената от него делегация бяха изключително радушно приети от федералния министър на изкуството, културата, защитата на конституцията и медиите г-н Томас Дрозда в Австрия. Основен акцент в разговорите между двамата министри във Виена бе Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и културните аспекти от неговата програма, които бяха изложени от министър Младенов.

В състава на австрийската делегация присъстваха: посланик Михаел Ренди, началник на кабинета на министъра, Димитра Лоес – Фелнер, референт в кабинета на министъра, Катрин Кнайсел, директор на дирекция „Европейска и международна културна политика” във федералното канцлерство. От българска страна присъстваха: посланик Иван Сираков, заместник-министър Боил Банов, Нина Тодорова, началник на кабинета на министъра.


 

Българският министър на културата Рашко Младенов подчерта, че страната ни цени високо развитието на културното сътрудничество между България и Австрия, като посочи, че в двустранното партньорство все още има потенциал за разширяване и активизиране. Важен принос в това отношение имат новата Спогодба и четиригодишната Работна програма, която предстои да бъде подписана в най-скоро време. Съществена е и ролята на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена, както и австрийските библиотеки в България, изтъкна министър Младенов.

Той направи преглед на редица прояви, свързани с темата за културното наследство, които ще се проведат у нас по време на Председателството. Сред предвидените събития са неформална среща на министрите на културата, среща на министрите на културата във формата АСЕМ (Азиатско-европейска среща) и конференция и семинар за експерти по въпросите на вноса на културни ценности от трети страни.

„Приоритет за България продължава да бъде борбата с нелегалния трафик на културни ценности и по време на Българското председателство предвиждаме да обърнем специално внимание и на тази тема”, съобщи министър Младенов на австрийския си колега.   

По време на Българското председателство ще акцентираме върху разширяването на дебата между културното наследство и другите сектори за постигане на целите на други секторни политики в контекста на Многогодишната финансова рамка след 2020 г., както и Работния план за културата след 2019 г.„Във връзка с Българското председателство ние сме си поставили големи амбиции не само по отношение подготовката на политическа програма и приоритети, но и да покажем най-доброто от българската култура в съпътстваща Председателството културна програма. Нашата цел е да представим малко на брой прояви, но с висока художествена стойност и в най-престижните културни пространства”, подчерта пред колегата си министър Младенов.

Тъй като България формира трио заедно с Естония и Австрия, министрите бяха единодушни, че страните ни биха се радвали на взаимно съдействие за осигуряването на културни пространства, които да поемат прояви, съпътстващи нашите председателства. В този контекст министър Младенов обеща да подкрепим Австрийския културен павилион в културната програма на Българското председателство.

Австрийски културен павилион (FLUCA) е иновативен проект за мобилна културна сцена, създадена от карго контейнер, който е трансформиран в арт инсталация. Проектът си поставя за цел развитие на градската среда и промотиране на изкуство в публични пространства в Пловдив. Официално е открит на 17 септември 2016 г., като в следващите издания се предвижда активна артистична програма в месеците от април до октомври всяка година до 2020 г.

Тази вечер българската делегация, водена от българския министър на културата, ще посети залите на прочутия Музей за история на изкуствата във Виена, където ще бъде открита изложбата „Първото злато. Ада Тепе. Най-старото златно съкровище в Европа“. Министър Младенов изрази благодарност към всички австрийски институции, които са допринесли за организирането на тази представителна музейна колекция. Очаква се изложбата да бъде посетена от голям брой ценители на античното изкуство.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.06 - 31.12.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА” »

(12.06 - 12.07.2018)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма “Помощ за книгата” 2018 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(13 - 30.06.2018)
Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 118047715 Изработка : MediaPointDS