BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 23.04.2018
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА РАШКО МЛАДЕНОВ ПРИСЪСТВА НА ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА „ОТДАДЕНОСТ” В МУЗЕЯ „БОРИС ХРИСТОВ”

обратно

(02.03.2017)

Министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов поздрави домакините и гостите на изложбата „Отдаденост” в музея „Борис Христов” в столицата. Експозицията, която бе открита миналата вечер, е посветена на Пенка Касабова (1901-2000 г.) - голямата любов на Борис Христов и новаторка в създаването на  детски градини в България.Снимки: Музей "Борис Христов"

Форограф: Светослав Чулин
Министър Младенов подчерта, че за него е удоволствие да присъства в дома на великия бас и сподели с гостите, че първото представяне в чужбина на Музикален център „Борис Христов” (днес – Музей) е било в Москва в Българския културен институт по времето, когато Рашко Младенов е работел там. Тогава първото представяне на Музея в руската столица е било с документален филм и концерт, посветени на световноизвестния оперен певец Борис Христов. „Радвам се, че днес виждам как Музеят „Борис Христов” продължава да работи все така активно като живо средище на изкуството”, изтъкна министър Младенов.

Актрисата Меглена Караламбова прочете текстове от дневника на самата Пенка Касабова. Публиката бе впечатлена от затрогващия разказ на педагожката и сестра на Гео Милев. Тя въвежда младия Борис Христов в своя интелектуален кръг, с обаянието и настоятелността си стимулира неговото развитие като успешен певец с широки интереси към всички изкуства.

В проекта (автор - Елена Драгостинова, директор на Музей "Борис Христов") за Пенка Касабова, осъществен с подкрепата на Министерството на културата, са включени архивни снимки и текстове, които разказват за интересния живот на изтъкнатия „педагог на педагозите”. Специално участие взеха лауреатите на международни конкурси Мариана Цветкова - сопран, Божидар Божкилов - бас и пианистката доц. Боряна Ламбрева.


Пенка Касабова

(12 август 1901 г. - 12 септември 2000 г.)

  

„Ръката, която люлее люлката, управлява света“ – тази мисъл, често изричана от нейната преподавателка Елисавета Кларк, вдъхновява Пенка Касабова да укрепва връзката дете – родител – учител – общност – държава.

През 1928 г. става бакалавър по педагогика в National College оf Education, Chicago Kindergarten College – Еванстън. Образованието и натрупаният опит са в основата на провежданото от нея обучение на педагози и на деца чрез адаптирани за българската среда модели. Всяка работа, с която се заема, прераства в мисия на благородството и в духовно пространство за изграждане на личности.

Била е неразбирана, имало е призиви „да се изкорени касабовщината“. Но е била и обичана, и удостоявана с най-високи български отличия. Търпеливо, като „педагог на педагозите“, отглежда „кошер“ от последователи, които  пренасят през времето  любовта към изкуството да се изгражда Човек.

Сред талантите, на които тя оказва огромно влияние, е юристът и бъдещ велик оперен артист Борис Христов (1914-1993). Пенка Касабова е неговата голяма любов. Тя го въвежда в своя интелектуален кръг, с обаянието и настоятелността си стимулира неговото развитие като певец с широки интереси към всички изкуства.

Саможертвено, със съзнанието, че се обрича на самота, Пенка Касабова поощрява Борис Христов да замине, за да се учи и да осъществява творческите си мечти в Италия.

А самата тя, до 92-годишната си възраст, продължава да води дневник – мозайка от описания на срещи, отбелязване на триумфи, разсъждения и обобщения за таланта. Дневникът - невъзможно съчетание от сдържаност, възторг и терзание - под заглавие „Любов и талант“, излиза по волята на неговата авторка след спазената етика на дистанцията във времето. Това е едно от най-пълните и достоверни свидетелства за творческия и житейски път на Борис Христов.

Изложбата от архивни снимки и текстове се опира на затрогващия разказ на педагожката – отдадена на децата, и жената – всеотдайна в любовта.

Проектът е осъществен с подкрепата на Министерството на културата.

 


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(17.04 - 08.05.2018)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на фестивали в областта на професионалното театрално изкуство »

(17.04 - 08.05.2018)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на фестивали и конкурси в страната в областта на професионалното музикално и танцово изкуство »

виж всички »
Зала "Средец"
(23.04 - 05.05.2018)
„Вярата – мечта за по-добър свят”: изложба на деца и юноши »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 117399808 Изработка : MediaPointDS