BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 20.05.2019
 
       
МИНИСТЪР ВЕЖДИ РАШИДОВ: В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ВЕЧЕ ИМАМЕ УНИКАЛЕН МУЗЕЙ НА ОТКРИТО

обратно

(20.04.2016)

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова откриха днес Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“.

 
На събитието присъстваха също министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на спорта Красен Кралев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на спорта, председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати, представители на Столична община, посланици, дейци на културата и др. Сред гостите бяха и бивши министри на културата, сред които Георги Йорданов и Мартин Иванов.

Преди официалната церемония министърът на културата Вежди Рашидов разведе из новия музей на открито премиера Бойко Борисов и цялото правителство.

В словото си на откриването министър Рашидов приветства всички присъстващи, включително и критиците на проекта. Той припомни, че работата е започнала при първия му мандат като министър, но после е прекъсната за почти две години. „Във втория ни мандат завършването на Античния комплекс „Сердика” беше една от първите задачи и успяхме. Сега в центъра на София имаме уникален музей на открито”, подчерта министър Вежди Рашидов.

„Независимо от забавянето спазихме сроковете и не изгубихме европейски средства. Изключително съм благодарен на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - на министър Лиляна Павлова и целия й екип за помощта им за реализирането на обекта по оперативната програма "Регионално развитие". Специално ще благодаря лично и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която няма възможност да присъства днес, за огромната й подкрепа. Тя сега ще има задачата и да съхранява обновеното пространство”, допълни министър Рашидов. Той пожела на младите хора да се събират по-често в това прекрасно арт пространство - още повече, че наблизо са и останките от древен амфитеатър.

Министър Вежди Рашидов опроверга мненията, съпътствали работата по Ларгото, че се върши некомпетентно, като припомни, че петима първокласни архитекти са автори на проекта. Техните имена са написани на табели на входовете на подлезите на Ларгото – покойния Васил Китов, Славей Гълъбов, Красен Андреев, Юлий Фърков, Христо Генчев, заедно с възложителя - Министерството на културата /МК/, и изпълнителя "Антична Сердика" - консорциум.  

 

„Радвам се, че днес откриваме този дългоочакван и много изстрадан обект. Искам да благодаря лично на г-н Вежди Рашидов, защото този проект нямаше да бъде факт, ако не беше преди всичко упоритостта му“, заяви министър Павлова. Тя напомни, че веднага след старта на  проекта са възникнали много спорове и дебати. „Издържаха му нервите, въпреки, че му костваше здравето“, каза още Павлова. Тя напомни, че за повече от година и половина в периода 2013-2014 г. проектът е бил замразен и останките от миналото са били в найлони. „Министър Рашидов обаче имаше амбицията и енергията да го възстанови и довърши“, подчерта регионалният министър.

        Лиляна Павлова отбеляза, че Ларгото е най-големият музей на открито в сърцето на столицата. Той е част от петте ключови проекта, които са финансирани със средства от оперативната програма. Над 53 млн. лв. е инвестицията, с която е завършен цял ансамбъл от прекрасното културно-историческо богатство на София – Ларгото, Националния музей на София (Квадрат 500), Националната художествена галерия в бившия царски дворец, базиликата „Света София“ и Музея за история на София в бившата баня.

          Министър Павлова напомни, че в периода 2007-2013 г. по ОП „Регионално развитие“ са инвестирани  280 млн. лв. за разкриване и социализиране на културно-историческо наследство и туристически атракции. „Благодарение на европейската солидарност експонирахме над 155 обекта, с които може да се гордеем“, изтъкна тя и допълни, че през настоящия програмен период до 2020 г. по ОП „Региони в растеж“, чрез фонда за туристическа инфраструктура, ще бъдат вложени още над  200 млн. лв. в обекти на културно-историческото ни наследство, с които да се гордеем и да привличаме туристи. Павлова пожела на министър Рашидов и Министерството на културата да продължат да работят със същия ентусиазъм.

            Според министър Лиляна Павлова има голяма символика във факта, че столичното Ларго се открива в навечерието на Великден. Според историческите летописи Сердика се присъединява към България на Великден през 809 г., а сега в навечерието на същия празник, 12 века по-късно, обектът е експониран и достъпен отново.

           През новия програмен период по ОП "Региони в растеж" са предвидени 200 млн. лв. за културно-исторически обекти и туристически атракции. Главен бенефициент е Министерство на културата. Вече започна работата по първия обект - Музикалното училище във Варна, каза министър Павлова.

            Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че културно-историческите съкровища в София са красота и затова се радва, че от днес туристите и жителите на града ще могат да се насладят на поредния обект, който е реставриран – Античен комплекс „Сердика” в столичното Ларго. Посетителите на мястото ще могат да разгледат и мозайка – уникална по своята същност. Помня още като кмет, когато проектът за метрото бе изменен и направен така, че то да мине на 27 м под земята, за да се запази археологията. Ще продължим да развиваме Античния комплекс, планираме и работа по други обекти в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, защото имаме много места, които да показваме на туристите и любителите. Благодаря на министъра на културата Вежди Рашидов, с когото днес успяхме да открием комплекса, въпреки множеството трудности”, допълни още министър-председателят.

                Снимки можете да видите във Форогалерията.

 

     

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(17.05 - 06.06.2019)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на спектакли в страната в областта на професионалното танцово изкуство »

(17.05 - 06.06.2019)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за продуциране на спектакли в областта на театралното изкуство, реализирани от независими професионални организации »

виж всички »
Зала "Средец"
(08 - 31.05.2019)
Галерия „Средец” отбелязва с изложба 125 г. от рождението на Наум Хаджимладенов /1894 – 1985/ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 125362675 Изработка : MediaPointDS