BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 22.10.2021
 
       


РУСИЯ ИСКА ТРАКИЙСКИТЕ НИ СЪКРОВИЩА В ЕРМИТАЖА

обратно

(09.10.2015)

Министър Вежди Рашидов предложи на Михаил Швидкой – специален представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество, да стартира подготовката и за организирането на ретроспективна  изложба с творби на прочутия руски авангардист Казимир Малевич, която да бъде представена в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство

       Министър Вежди Рашидов прие днес в Министерството на културата г-н Михаил Швидкой – посланик за особени поръчения на Министерството на външните работи на Руската федерация и специален представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество.

       По време на срещата, която премина в конструктивен дух и приятелска атмосфера, министър Рашидов и Михаил Швидкой направиха преглед на състоянието и перспективите на българо-руските връзки в сферата на културата. И двамата изразиха становище, че трябва да се предприемат усилия за активизиране на сътрудничеството ни в духовната сфера и на двустранния културен обмен.

       В тази връзка специалният представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество Михаил Швидкой, който е и бивш министър на културата на Русия, направи предложение да започне подготовката на голяма изложба с нашите прочути тракийски съкровища, която да бъде представена в  Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург. На реципрочна основа, част от експонатите от уникалните колекции на Ермитажа, в който се съхраняват над 3 млн. произведения на изкуството от цял свят, ще могат да гостуват в София.
       В хода на разговора министърът на културата Вежди Рашидов предложи на г-н Швидкой да стартира подготовката и за организирането на ретроспективна изложба с произведения на прочутия руски авангардист от полски произход Казимир Малевич /1879-1935/, която да бъде представена в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство.
       Иска ми се младото поколение у нас да получи възможно по-пълна представа за творчеството на този гениален творец от различни периоди в живота му, отразени в творческите му търсения, стилове и течения, той много силно е повлиял на съвременното изкуство, подчерта министър Рашидов. Според Вежди Рашидов изложбата с произведения на Малевич трябва да бъде открита веднага след като приключи вторият етап от изграждането с европейско финансиране на Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, в резултат от което той вече ще разполага и с много по–голяма изложбена площ.
       Предстоящата ретроспективна изложба с произведения на автора на знаменития “Черен квадрат”(1915), който се превръща и в своеобразен манифест на супрематизма, ще бъде едно от най-запомнящите се и най-посещавани събития в културния афиш на българската столица, убеден е министър Вежди Рашидов. 
        Ермитажът е най-големият музей в Русия и един от най-големите и старите художествени и културно-исторически музеи в света. Общата площ на Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург сега е 233 345 кв. м.  В края на миналата година се чества 250-ата годишнина от основаването на най-известния руски музей – Ермитажа.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.2021 - 31.05.2022)
Покана за регионални партньори по програма “Медийна грамотност онлайн – учене през целия живот” »

(13.10.2021 - 31.12.2022)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - РАЗГРАД »

виж всички »
Зала "Средец"
(08 - 28.10.2021)
Галерия „Средец” представя изложба живопис - „Вътрешни пространства” на Мария Райчева и Любен Генов »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 154341282 Изработка : MediaPointDS