BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 10.07.2020
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ И МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО И ТУРИЗМА НА ИТАЛИЯ ДАРИО ФРАНЧЕСКИНИ ПОДПИСАХА МЕМОРАНДУМ ЗА АКТИВИЗИРАНЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ В БОРБАТА С НЕЛЕГАЛНИЯ ТРАФИК НА КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ

обратно

(06.07.2015)

 
   Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на културното наследство и туризма на Италия Дарио Франческини подписаха днес в София Меморандум за разбирателство между Министерството на културата на Република България и Министерството на културните ценности, културната дейност и туризма на Италианската република за предотвратяване на кражбата, незаконните разкопки и незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане.
   Важно е България и Италия да работят в екип в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, подчерта министърът на културата Вежди Рашидов след церемонията по подписване на Меморандума за активизиране на сътрудничеството между двете страни в борбата с нелегалния трафик на културни ценности. «Нека и не забравяме, че България е външна граница на Европейския съюз. За двете ни страни е от голямо значение да можем все по-добре и екипно да работим за опазване на културното наследство», допълни министър Рашидов.
  

   Подписването на Меморандума е акт, който потвърждава активното сътрудничество между двете страни в борбата с нелегалния трафик на културни ценности. Целта на Меморандума е да се насърчи обменът на информация и опит между България и Италия в сферата на законодателството за защита на движимите културни ценности и съответни политики и мерки, разработени от административните органи, както и да се засили обменът и обучението на експертите, работещи в тази област. Командването на карабиниерите по опазване на културното наследство в Италия потвърждава и готовността си за организиране на курсове за обучение на български полицейски и митнически служители във връзка с борбата с незаконния трафик на културни ценности, с отделяне на специално внимание на бази данни за незаконно придобити културни ценности.
   Министрите Вежди Рашидов и Дарио Франческини по време на днешната си среща осъдиха разрушителните посегателства върху обекти на културното наследство в Сирия и Ирак и подкрепиха общите усилия на ООН, ЮНЕСКО и Европейския съюз за предотвратяване на това негативно явление.
  
   "Трябва да вземем важно решение с останалите министри на културата от ЕС да може всички паметници в регионите с военни конфликти да се дигитализират, да се качат на електронни носители и така да се съхранят за поколенията, защото много от тях през последните месеци се унищожават безвъзвратно", коментира Вежди
Рашидов. 
   Министрите на културата на България и Италия Вежди Рашидов и Дарио Франческини се срещат за втори път в рамките на малко повече от месец. На 25 май 2015 г. в Рим те подписаха Споразумение за кинематографска и аудиовизуална копродукция между правителствата на двете страни.
   „С удоволствие ще черпя опит от колегата си – министър Дарио Франческини. Ние имаме всяка година прекрасна седмица на българското кино в Рим, а Италия е кинаджийска държава с традиции. Ще говоря с посланика на Италия в София да подготвим скоро и Седмица на италианското кино в България”, каза министър Вежди Рашидов.
   На церемонията днес в МК по подписване на Меморандума за активизиране на сътрудничеството между двете страни в борбата с нелегалния трафик на културни ценности присъстваха и зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, ръководството на Национална галерия "Квадрат 500" - директорът г-жа Слава Иванова и зам.-директорите г-жа Яра Бубнова и г-жа Бистра Рангелова
Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(06.07 - 05.08.2020)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването »

(06.07 - 05.08.2020)
Министерството на културата обявява втора конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.07.2020)
ИЗЛОЖБА С ЖИВОПИСНИ ТВОРБИ НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК-ПЛАКАТИСТ KAМEН ПOПOВ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА „ГАЛЕРИЯ 88“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136119512 Изработка : MediaPointDS