BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 07.07.2020
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ЩЕ УЧАСТВА В ДИСКУСИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА КАРЛОВО

обратно

(10.05.2015)

   Министърът на културата Вежди Рашидов ще участва на 11 май 2015 г. – понеделник, в дискусия за развитието на културно-историческия туризъм в община Карлово.
   Темите на дискусията са свързани с възможностите за проучвания на археологически обекти в региона и превръщането им в туристически дестинации, както и с условията за реализиране на проекти за опазване на културно-историческото наследство по Оперативна програма „Региони в растеж”.
    Министърът на културата Вежди Рашидов вчера бе сред гостите на Петия кръг от националните конни надбягвания в Главиница, област Силистра. Там той се срещна и с 12-годишния Джем Мустафа от Русе, картина на когото остава завинаги във фонда на Van Gogh Museum в Амстердам, след като момчето неотдавна спечели първо място в конкурса „Building for Vincent”. Малкият художник бе дошъл на националните конни надбягвания в Главиница заедно с майка си и разказа на Вежди Рашидов за своето успешно представяне на конкурса в Амстердам с пейзажа си "Звездна нощ", който буквално очарова журито и вече е във фонда на Van Gogh Museum.
  
   Талантливият ученик от Русе сподели също с особено вълнение, че е имал и възхитителната, уникална възможност да застане до своята картина, поставена на специално табло в началото на експозицията с великите творби на Ван Гог. Младият творец разказа на Вежди Рашидов и за бъдещите си планове и мечти, като не пропусна да отбележи, че много харесва и картините на Моне и Кандински. Министър Рашидов пожела на 12-годишния Джем да продължава да рисува винаги когато има вдъхновение и да печели с творбите си все по-престижни конкурси у нас и по света, както и все така смело да експериментира, да търси своя стил.
  

   В събота – 9 май, министърът на културата Вежди Рашидов инспектира и Националния историко-археологически резерват “Плиска”. Както е известно, само преди броени дни правителството одобри отпускането на 500 000 лв. за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска. Този ангажимент беше поет от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ в началото на месеца.
   Министър Рашидов в събота посети и Националния историко-археологически резерват “Мадара” с уникалния скален релеф Мадарски конник, открит за науката от Феликс Каниц. Мадарският конник е образец на средновековното българско изкуство, който символизира мощта на българската държава от ханския й период и е единствен по рода си в Европа. Заради изключително високата му стойност и поради своята уникалност, през 1979 г. той е включен в списъка на ЮНЕСКО като културна ценност със световно значение.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(06.07 - 05.08.2020)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването »

(06.07 - 05.08.2020)
Министерството на културата обявява втора конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.07.2020)
ИЗЛОЖБА С ЖИВОПИСНИ ТВОРБИ НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК-ПЛАКАТИСТ KAМEН ПOПOВ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА „ГАЛЕРИЯ 88“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136046184 Изработка : MediaPointDS