BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 21.11.2019
 
       
НАПУСНА НИ БЪЛГАРСКИЯТ ПИСАТЕЛ, ДРАМАТУРГ И СЦЕНАРИСТ РАНГЕЛ ИГНАТОВ

обратно

(18.02.2015)

  
   За своя последен роман „Разгневеното слънце“ писателят казваше, че тази книга е неговата изповед, нравствена равносметка, освобождаване и от призраците на миналото

   Напусна ни българският писател, драматург и сценарист Рангел Игнатов /1927 – 2015/.
   Рангел Игнатов е роден в Пловдив на 5 декември 1927 г. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) "Г. Димитров", а после и българска филология. Сред творчеството му се открояват романите „Сбогом, любов", “Големият жребий”, „През бурята”, „Късче небе за трима” и "Разгневеното слънце", новелата „Покойникът“ и пиесите „Законодателят“ и „Съд на честта“. Сценарист е и на филмите „Цитаделата отговори“ – (1970) , „Бялата одисея“ (1973). Съсценарист е на филмите „Късче небе за трима“ (1965) и „Зарево над Драва“ (1974).
   Рангел Игнатов е сценарист и на 3-сериен телевизионен филм по романа му „Сбогом любов” /1974 г./, режисьор на който е Мариана Евстатиева-Биолчева.
   В годините 1971-1974 Рангел Игнатов е началник на Военния театър.
   В продължение на 13 години писателят работи и във Военното издателство като редактор.
   Последният му роман е „Разгневеното слънце“. За тази своя книга Рангел Игнатов казваше: "Този роман е моя изповед, моя нравствена равносметка, моето освобождаване от призраците на миналото. Може да се каже, че „Разгневеното слънце” е и моята нравствена автобиография. Той е и моята политическа и философска равносметка, в него описвам трагичното десетилетие от новата ни история – това са годините 1945 - 1953 г., когато у нас с жесток терор се насаждаше сталинският социализъм, когато се изменяше естествения път на икономическото, социалното и духовното ни развитие, разрушаваха се традиции и нравственост, а народът ни се разделяше на “свои” и “чужди” с непоносима омраза. Последиците от това ще се чувстват и носят от поколения занапред..." 
   Романът "Разгневеното слънце" е последната книга от трилогията с един главен герой – Лазар Вангелов. Първите две книги "Големият жребий" (1979 г.) и "През бурята" (1983 г.) излязоха в две издания, бяха преведени и на руски. В тях по съвсем нов начин, от нова гледна точка, авторът описваше и художествено изследваше драматични събития от новата ни история.
   За пиесата си "Законодателят" (1977 г.) Рангел Игнатов споделяше:
   „Чрез устата на героя си заявявах, че народът се споява (консолидира) не чрез религията – идеология (Тангра, Перун или марксизма-ленинизма), а чрез закона. Когато обявява пред стълпените в Плиска славяни и прабългари своите закони, хан Крум извиква: "Ето, давам ви закон, еднакъв за всички. И всички да сте равни пред закона!" Но се направиха, че не са ме разбрали...А в ония години нашият народ беше трагично разделен и разединен: комунисти и безпартийни, активни борци и обикновени борци, привилегировани и непривилегировани, „наши” и „чужди”, с връзки и без връзки...”
   В едно от последните си интервюта на въпроса ако имаше възможността да се обърне към младите български писатели, какво точно би им казал, той отговаря по следния начин:
   „Нека да не се отчайват от безразличието на епохата и ако им прави удоволствие, да пишат! Но да не вярват в илюзии, да не си въобразяват, че ще станат проповедници и съдници на хората. Това време отмина. И ако все пак ратуват за литературата, да се научат да правят и сценарии за телевизионни и игрални филми, пък било то и за т. нар. сапунки, стига да влагат повече вкус, интелигентност и отговорност пред зрителя, преситен от герои кукли, от пошъл език...”

       ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(18.11 - 18.12.2019)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР“ НА НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ФОЛКЛОРНИ ИЗКУСТВА „ШИРОКА ЛЪКА“ – ШИРОКА ЛЪКА »

(18.11 - 18.12.2019)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР“ НА НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ТАНЦОВО ИЗКУСТВО - СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(05 - 28.11.2019)
Изложба по случай представянето на първата специализирана диалогична енциклопедия „Творците говорят. 77 интервюта за българската скулптура“ ( І том) на Иван Кънчев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 130536172 Изработка : MediaPointDS