BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 17.02.2020
 
       


100-ГОДИШНИНАТА НА БЪЛГАРСКОТО КИНО С ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ В ПРАГА

обратно

(02.02.2015)

 
   За седма поредна година в Прага ще се проведе Фестивал на българското кино. Тази година той ще бъде посветен на 100-годишния юбилей на българското кино

   От 5 до 11 февруари в чешката столица почитателите на киноизкуството ще видят едни от най-стойностните, награждавани и харесвани игрални и документални филми от 2013 и 2014 г. Организатори на тазгодишното издание на филмовия форум отново са Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт в Прага. Съорганизатори са Националният филмов център, Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна” . Филмовите заглавия в програмата са селектирани с участието на представители на кино „Луцерна” и специалисти от Института за документално кино в Прага.
   7-ят фестивал на българското кино в Прага е под патронажа на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов и министъра на културата на Чешката република Даниел Херман и ще бъде открит на 5 февруари от Лъчезар Петков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чехия.
   Филмите ще се прожектират в кино „Луцерна” и в кинозалата на Европейския дом (Представителството на Европейската комисия в Чехия). В първия фестивален ден публиката ще има възможност да гледа нашумелия филм „Съдилището” на Стефан Командарев, който ще бъде сред гостите на фестивала и лично ще представи своята творба пред зрителите в Прага. Филмът е подкрепен от Националния филмов център и е носител на наградата за най-добър игрален филм Златна роза 2014. На 6 февруари любителите на кинокомедиите ще се насладят на новата лента на Ники Илиев „Живи легенди”, носител на наградата за най-добър чуждестранен филм на „Манхатън Филм Фестивал” в Ню Йорк. Ден по-късно в кино „Луцерна” ще бъде показан още един филм, създаден с подкрепата на Националния филмов център - дебютът в пълнометражното кино на режисьорката Майя Виткова – „Виктория”, който бе сред заглавията в програмата Another View на фестивала в Карлови Вари и спечели световно признание през изминалата година.
   Седмото издание на Фестивала на българското кино в Прага ще отдаде почит на оператора Димо Коларов (1924-1997), възпитаник на Пражката филмова академия. В рамките на новата рубрика In memoriam ще бъде прожектирана класическата и емблематична за родното кино творба на Методи Андонов „Козият рог” (1972 г.), заснета от Димо Коларов.
   Документалната програма включва три заглавия, представени в Европейския дом. На 9 февруари зрителите ще видят „Аз съм домашен ученик” на Ралица Димитрова, на следващия ден – „Живот почти прекрасен” на Светослав Драганов, белгийско-българска копродукция, подкрепена от Националния филмов център, а на 11 февруари фестивалът завършва с „Последните черноморски пирати” на Светослав Стоянов, чиято лента е заснета също с подкрепата на НФЦ и в сътрудничество с чешки кинодокументалисти. Филмът е носител на наградата за най-добър документален филм Златен ритон 2014.
   Съпътстващата програма предвижда срещи на публиката с гостите на фестивала - Стефан Командарев, Майя Виткова, Ники Илиев и Саня Борисова. В деня преди откриването и по време на фестивала в пасажа на културния дом „Луцерна” в центъра на Прага публиката ще бъде изкушена да опита някои от най-добрите български вина, ще се запознае с екологични продукти от българска роза (през козметика до деликатеси). Събитието „Вино и рози от България” е предназначено за широката публика в Чехия и се очаква да привлече нови приятели на Фестивала на българското кино. Наред с филмовата програма е открита и изложбата „Отражения” с авторски фотографии на Александър Иванов, която улавя паралелно съществуващи реалности в съвременна България и се вписва по неповторим начин в атмосферата на фестивала. Изложбата може да бъде видяна в кафенето на кино „Луцерна” и Европейския дом.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.01 - 31.12.2020)
Покана за кандидатури по Програма за мобилност (Mobility First!) на Фондация „Азия-Европа” (АСЕФ) към Азиатско-европейски форум (АСЕМ) »

(17.02 - 17.03.2020)
Кандидатстване за целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности за 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.02 - 13.03.2020)
НИТО С НЕЯ, НИТО С НЕГО »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 132540410 Изработка : MediaPointDS