BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 26.01.2021
 
       


ДЕСЕТКИ МУЗЕИ И ГАЛЕРИИ В ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ВКЛЮЧВАТ В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ НА 18 МАЙ

обратно

(16.05.2013)

   В Нощта на музеите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си ще отворят десетки пространства за изкуство и култура от цялата страна. Богатата програма на тази европейска инициатива, идваща от Франция, беше представена днес на пресконференция във "Виваком Арт Хол" в София. В предстоящото девето издание на Европейската нощ на музеите се включват повече музеи и галерии, като само за София очакванията са над 150 хиляди души да се посветят на изкуство в нощта на 18 май.


    Заместник-министърът на културата проф. Мила Сантова, която участва днес в пресконференцията за предстоящата Европейска нощ на музеите, подчерта, че България се включва все по-активно в тази прекрасна инициатива, стартирала от Франция. Тя отбеляза, че Министерството на културата е националната институция, която партнира на френската страна за провеждането на Нощта на музеите и допълни, че по своя формат Европейската нощ на музеите е една широко отворена програма, при това отворена към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания. „Щастлива съм, че се увеличава броят на участващите музеи и галерии в Европейската нощ на музеите, с това на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до по-голям кръг от хора”, посочи зам.-министърът на културата проф. Мила Сантова.
    В пресконференцията взе участие и Давид Вейзман, културен аташе към Посолството на Франция в България, който специално благодари на Министерство на културата, на Софийска община и на основния спонсор на събитието за помощта и съдействието в организацията на проявата. „Смятам, че тазгодишното издание на Нощта на музеите ще бъде изключително успешно, защото на практика всеки голям град се присъединява с музеите си към тази инициатива. Считам, че това е още едно доказателство за прекрасните взаимоотношения в културната област между Франция и България. Гордея се с факта, че България е една от най-динамичните държави в своето участие в тази европейска проява!”, каза още Давид Вейзман и благодари на всички участници в предстоящата Нощ на музеите.
    На пресконференцията бе съобщено, че в Музея на социалистическото изкуство посетителите ще могат да разгледат експозицията "Социализъм - интернационализъм. Политически плакат 1945 г.- 1953 г.", в която са представени близо 80 творби на плакатното изкуство от България, Китай, Полша, Унгария, Румъния и бившия Съветски съюз, а в Националния исторически музей в Бояна ще може да бъде разгледана както постоянната експозиция на НИМ, така и новооткритата изложба "Спасените букви - прослава на Кирилицата", която показва ролята на България за спасяването на Кирило-Методиевото дело. В НИМ ще се състои и един от главните акценти на "София хартиен арт фест". На специална "хартиена" улица ще бъдат разположени павилиони на художници и приложници, различни издателства, а изложбата "Изкуството на ръчната книга от цял свят" надхвърля обичайните представи за книгата. Хартиеният фестивал се включва в Нощта на музеите с 18 отправни точки на различни места в столицата. Едно от тях е Софийската градска художествена галерия, която акцентира върху спецификата на хартиеното изкуство през призмата на традициите в различни култури по света.
    Министерството на културата ще представи в галерия „Средец” на бул. „Ал. Стамболийски” 17 изложбата „МАТЕРИАЛ, ФОРМА, ОБРАЗ” на художника - артист Димитър Хинков. С тази експозиция галерия „Средец” на МК ще се включи в Нощта на музеите и галериите. Куратор на проекта е изкуствоведката Ружа Маринска.


    В нощта на 18 май посетителите ще могат да видят и пространствата на Националната художествена галерия след реставрацията на Големия й салон. Там ще бъдат изложени произведения на мариниста Георги Баев и непознати картини на Ярослав Вешин. Назад във времената на късноантична Сердика ще ни върне на 18 май Националният археологически музей с институт към БАН, където ще бъде показана триизмерна възстановка на Улпия Сердика. Досегът до всекидневния живот в градовете на Римската империя, сред които и Сердика, ще е обогатен и с оригинални рецепти и кулинарни деликатеси от епохата. Музеят ще представи и изложбата "Коприна и сребро", която ще запознае посетителите с облеклото на българите от края на 19-ти и началото на 20-ти век.
    Любителите на науката ще видят в Националния политехнически музей демонстрации, свързани с някои интересни и неочаквани свойства на материалите, както и на работещи ретро компютри.
   Съвременното изкуство в София ще бъде представено на 18 май с изложбите "Живот. Мечта" на Боряна Венциславова и "ФотоЕвиденс", акцентираща върху нарушаването на човешките права, несправедливостта и подтисничеството, в "Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство". Гвардейският представителен духов оркестър ще посреща гостите на Националния военноисторически музей в София. Там любителите на укрепените отбранителни военни съоръжения могат да се включат в изработването на 3D модели на средновековни български крепости. Ще бъде достъпна и най-новата изложба на Националния военноисторически музей "Измерения на храбростта", която възкресява имената на повече от 20 храбреци от Българската армия.


    Криптата на катедралата "Св. Александър Невски" ще покаже обновената си експозиция на християнското изкуство в България, а с изложбата "Как ще спреш ти мене - волната" Националният ни литературен музей ще отбележи 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна.
    Още десетки галерии и музеи в различни градове на страната ще останат отворени за посетителите, пожелали да се отдадат на изкуство в Европейската нощ на музеите на 18 май.
 
 
 
   ПРОГРАМА - ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ – 18 МАЙ 2013 Г.
Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(25 - 31.01.2021)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА „ДИРЕКТОР” НА ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН ДИМОВ“ - ХАСКОВО »

(25 - 31.01.2021)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА „ДИРЕКТОР” НА РОДОПСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР - СМОЛЯН »

виж всички »
Зала "Средец"
(19.01 - 05.02.2021)
Галерия „Средец” представя живопис на Татяна Харизанова »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 142476869 Изработка : MediaPointDS