BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 08.03.2021
 
       


НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” И НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ „КОНСТАНТИН – КИРИЛ ФИЛОСОФ" КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА БЯХА ОТЛИЧЕНИ СЪС „ЗЛАТНА КНИГА”

обратно

(01.02.2013)

   На 31 януари 2013 г. на сцената на зала 2 на Националния дворец на културата бяха връчени отличията „Златна книга” на два български културни института - Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и Националната гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ". Отличието беше връчено от чл.- кореспондент Ангел Попов, зам.-председател на Съюза на учените в България на проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека и на Мариела Папазова, директор на Националната гимназия за древни езици и култури, която беше на сцената заедно с Гергина Тончева, дългогодишен директор и основател на престижната гимназия. Наградата е по повод настоящата година, обявена за Година на писмеността, като се присъжда от „Съвета на европейската научна и културна общност” и „Клуба на български културен и научен елит” за принос в развитието на културата, образованието и науката. Награждаването се извърши по време на тържествения концерт – спектакъл „Златна книга”, с участието на хора на Националния учебен комплекс по култура, джаз бенд на Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София, Софийски духов оркестър и множество именити изпълнители.Гергина Тончева и Мариела Папазова,
директор на Националната гимназия за древни езици и култури с наградата „Златна книга”

   Преди концерта се състоя официалното връчване на отличието „Златна книга“ и златната значка на обществено признати личности и институции за приноса им към българската наука и култура. Досега с тази награда са отличени творци и интелектуалци от ранга на Райна Кабаиванска, Силви Вартан, Митко Тодоров, Андрей Пантев, Людмил Стайков, Георги Черкелов, Георги Чапкънов, Аделина Филева, Ирина Мутафчиева, Александрина Пендачанска, Христина Ангелакова и др., редица културни институти, като: Държавна опера – Стара Загора, Оперно-филхармонично дружество – Бургас, Симфоничния оркестър на БНР, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен и др. Престижната награда е връчена на много училища по изкуствата и по културата – Национално музикално училище „Любомир Пипков” – София, Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” - София, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – Трявна, Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов” – Русе, Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София, Национална гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък, Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” – Стара Загора, Национално училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров” – Бургас, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” – Пловдив, Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян, Националното училище за танцово изкуство - София, Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография – София, Национален учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура – София и Професионална гимназия по каменообработване – Кунино.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(24.02 - 31.12.2021)
Съобщение относно резултатите от проведения на 17.02.2021 г. конкурс за заемане на длъжността „директор“ на Българския културен институт в Москва »

(24.02 - 31.12.2021)
Съобщение относно резултатите от проведения на 17.02.2021 г. конкурс за заемане на длъжността „директор“ на Културно-информационния център на Република България в Скопие »

виж всички »
Зала "Средец"
(02 - 16.03.2021)
Изложба „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 144244025 Изработка : MediaPointDS