BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 30.03.2020
 
       


ВЕЖДИ РАШИДОВ ДНЕС ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПОКАЗВА КОЛЕКЦИЯТА СИ ОТ 44 КАРТИНИ ОТ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКО ИЗКУСТВО - XVII –XIX ВЕК

обратно

(20.12.2012)

    Днес, 20 декември, от 18:00 часа в галерия "Средец” на Министерството на културата се открива изложба с произведения на западноевропейски художници от XVII –XIX век. Всичките 44 платна, наредени в галерия „Средец”, са от личната колекция със западноевропейска живопис на Вежди Рашидов. Изложбата ще бъде открита от акад. Светлин Русев.

    Уникалните творби ще бъдат показани за първи път пред публика в престижната столична галерия. Те са издирени от Вежди Рашидов и така са буквално спасени от незавидната участ да отидат на бунището. По думите на Рашидов той се е запалил по този период съсем случайно, преди години, докато обикалял с часове сергиите и щандовете с антикварни предмети из прочутия парижки Пазар на бълхите. Той започнал да купува портрети, които силно са го впечатлили, като много от картините, които е намирал на битака, са били в отчайващо състояние и се нуждаели от спешна и умела реставраторска намеса. „Всичко започна от средата на 80-те години, и ето така, една по една, картините започнаха да се трупат. Може би съм имал на моменти и голям късмет, но важното е, че наистина успявах да намеря точно от битпазарите и при вехтошарите истински находки - както портрети, така и великолепни пейзажи, в това число и творби на холандски майстори от ХVIII в.”, споделя Рашидов.

   Част от платната в колекцията му са от неизвестен автор, но извършената експертиза сочи точно периода и школата. Разбира се, той си е позволявал да купува само тези платна, които са по джоба му. Рашидов отбелязва, че е закупувал картините за личната си колекция за свое собствено удоволствие, а не като капиталовложение, инвестиция. Нерядко реставрацията на някоя от картините му е струвала и много повече от самата нея. „Истинско предизвикателство е да купиш от сергията на антикварния търговец творба, която е прашна, на места прокъсана и никой не би й обърнал сериозно внимание. Но после, след реставрацията, под отстранения слой натрупана мръсотия може да се окаже примерно един прекрасен пейзаж или чудесен натюрморт!”, разказва за своята колекционерска и откривателска страст известният ни скулптор. Привличат го най-вече т.нар. „малки холандски майстори“, последователите на Рубенс, както и творбите на италианските майстори на пейзажа. Идеята на Вежди Рашидов да покаже личната си колекция с творби на западноевропейски художници от XVII –XIX век в самото навечерие на Коледните празници е да направи с този жест и един своеобразен подарък за всички ценители на изкуството, които намерят време, за да посетят в близките седмици експозицията в галерия „Средец” на Министерство на културата.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(25.03 - 30.04.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕРЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И ТЕРЕННА КОНСЕРВАЦИЯ ЗА 2020 г. »

(16 - 30.03.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЕКТНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ В ОБЛАСТТА НА ДВИЖИМОТО И НЕДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 133446252 Изработка : MediaPointDS