BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 17.01.2019
 
       
ПРИЗНАТЕЛНА АРМЕНИЯ ПОСРЕЩНА ВЕЖДИ РАШИДОВ КАТО СПАСИТЕЛ

обратно

(15.06.2012)

   Кметът на Ереван Тарон Маркарян, директорът на училището «П. К. Яворов» Крикор Сафарян и губернаторът на Гюмри Ашот Гзирян посрещнаха през втория ден от визитата му в Армения министъра на културата Вежди Рашидов като спасител, припомняйки благородния му жест да направи дарение от 60 000 долара за пострадалите от земетресението в Армения.   «Много е важно човек да бъде пръв в добрите дела, а вие тогава пръв ни протегнахте ръка, дори преди Шарл Азнавур да направи същото, затова признателна Армения никога няма да забрави добрината на Вежди Рашидов». С тези думи губернаторът на област Ширак, където са градовете Спитак и Гюмри, посрещна министъра на културата Вежди Рашидов. През 1988 г. земетресението срива близо 90 процента от сградите в Гюмри и под руините загиват 40 000 арменци.
«Щастлив съм днес да видя град Гюмри възстановен и пълен с хора, които имат надежда и вяра в своята страна», каза Вежди Рашидов. Той си спомни как, след като двамата с художника Георги Трифонов връчват своето дарение от 60 хиляди долара от продадени на изложби в Индия творби, е посетил за първи път Гюмри и Спитак и допълни, че никога няма да забрави тъжните очи на оцелелите деца на Армения.   Вежди Рашидов се поклони пред Мемориала на загиналите в земетресението и положи цветя. Той видя и паметника, вдигнат от признателните арменци за всички, които са им помогнали в онзи трагичен момент.
   На среща с кмета на Ереван Тарон Маркарян министър Рашидов отново чу благодарността на арменския народ към доброто дело, което е сторил преди години. Кметът на Ереван поздрави българския министър на културата за отварянето на българския талант към най-големите световни сцени, както и за това, че творците арменци в България имат сериозна подкрепа. Г-н Маркарян увери министър Рашидов, че Ереван веднага ще се включи в реализирането на подписаната предишния ден Програма за сътрудничество в областта на културата между Армения и България. С голям интерес бе приветствано предложението на Вежди Рашидов в Ереван да гостува една от последните постановки под режисурата на Крикор Азарян – талантливият творец, който приживе не можа да режисира спектакъл в Армения.
   С изключително внимание се следи визитата на Вежди Рашидов в Армения. Подписването на Програмата, награждаването му със златния медал за изключителен принос в културата, всички срещи на водената от него делегация бяха отразени от 11 телевизионни канала, от всекидневниците и множество електронни издания.
   В края на визитата си министър Рашидов посети средното училище «П. К. Яворов» и получи от директора му Крикор Сафарян почетен знак на прочутото училище. Училищното ръководство прие с благодарност думите на Вежди Рашидов, че до няколко месеца Министерството на културата на България ще осигури за възпитаниците на школото автентични народни носии, каквито децата отдавна мечатят да имат. За училищния музей ще бъде предоставено с помощта на Вежди Рашидов копие на ценен архив от къщата-музей на Яворов в София.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11.01 - 11.02.2019)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „директор” на Националния институт за недвижимо културно наследство »

(09 - 21.01.2019)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността “Главен експерт” в отдел „Регионални дейности” в дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 28.01.2019)
Галерия „Средец” започва годината със съвременно българско изкуство »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 122308910 Изработка : MediaPointDS