BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 06.06.2020
 
       


ПРИЗНАТЕЛНА АРМЕНИЯ ПОСРЕЩНА ВЕЖДИ РАШИДОВ КАТО СПАСИТЕЛ

обратно

(15.06.2012)

   Кметът на Ереван Тарон Маркарян, директорът на училището «П. К. Яворов» Крикор Сафарян и губернаторът на Гюмри Ашот Гзирян посрещнаха през втория ден от визитата му в Армения министъра на културата Вежди Рашидов като спасител, припомняйки благородния му жест да направи дарение от 60 000 долара за пострадалите от земетресението в Армения.   «Много е важно човек да бъде пръв в добрите дела, а вие тогава пръв ни протегнахте ръка, дори преди Шарл Азнавур да направи същото, затова признателна Армения никога няма да забрави добрината на Вежди Рашидов». С тези думи губернаторът на област Ширак, където са градовете Спитак и Гюмри, посрещна министъра на културата Вежди Рашидов. През 1988 г. земетресението срива близо 90 процента от сградите в Гюмри и под руините загиват 40 000 арменци.
«Щастлив съм днес да видя град Гюмри възстановен и пълен с хора, които имат надежда и вяра в своята страна», каза Вежди Рашидов. Той си спомни как, след като двамата с художника Георги Трифонов връчват своето дарение от 60 хиляди долара от продадени на изложби в Индия творби, е посетил за първи път Гюмри и Спитак и допълни, че никога няма да забрави тъжните очи на оцелелите деца на Армения.   Вежди Рашидов се поклони пред Мемориала на загиналите в земетресението и положи цветя. Той видя и паметника, вдигнат от признателните арменци за всички, които са им помогнали в онзи трагичен момент.
   На среща с кмета на Ереван Тарон Маркарян министър Рашидов отново чу благодарността на арменския народ към доброто дело, което е сторил преди години. Кметът на Ереван поздрави българския министър на културата за отварянето на българския талант към най-големите световни сцени, както и за това, че творците арменци в България имат сериозна подкрепа. Г-н Маркарян увери министър Рашидов, че Ереван веднага ще се включи в реализирането на подписаната предишния ден Програма за сътрудничество в областта на културата между Армения и България. С голям интерес бе приветствано предложението на Вежди Рашидов в Ереван да гостува една от последните постановки под режисурата на Крикор Азарян – талантливият творец, който приживе не можа да режисира спектакъл в Армения.
   С изключително внимание се следи визитата на Вежди Рашидов в Армения. Подписването на Програмата, награждаването му със златния медал за изключителен принос в културата, всички срещи на водената от него делегация бяха отразени от 11 телевизионни канала, от всекидневниците и множество електронни издания.
   В края на визитата си министър Рашидов посети средното училище «П. К. Яворов» и получи от директора му Крикор Сафарян почетен знак на прочутото училище. Училищното ръководство прие с благодарност думите на Вежди Рашидов, че до няколко месеца Министерството на културата на България ще осигури за възпитаниците на школото автентични народни носии, каквито децата отдавна мечатят да имат. За училищния музей ще бъде предоставено с помощта на Вежди Рашидов копие на ценен архив от къщата-музей на Яворов в София.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(02.06 - 02.07.2020)
Национална награда "Христо Г. Данов" 2020 »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135365537 Изработка : MediaPointDS