BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 20.11.2018
 
       
НАПУСНА НИ ИНЖ. АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЧЕВ – ОСНОВАТЕЛ И ДЪЛГОГОДИШЕН ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНИЯ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ

обратно

(05.04.2012)

    На 4 април 2012 г. ни напусна инж. Александър Вълчев, основател и дългогодишен директор на Националния политехнически музей в София.
   Той е носител на най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век”, което му бе присъдено за големия му принос в развитието на музейното дело и за популяризирането на българската култура.

   Александър Вълчев е роден на 10 август 1941 г. в гр. Годеч. През 1966 г. се дипломира във ВМЕИ-София като „машинен инженер”. От 1966 до 1969 г. работи като преподавател, а от 1969 до 1979 г. е директор на Националния политехнически музей. От 1979 до 1992 г. работи в Министерство на културата последователно като главен специалист, експерт, съветник на министъра и началник отдел. От 1990 до 1992 г. е зам.-директор на Софийска градска художествена галерия, след което отново става директор на Националния политехнически музей. От целия му трудов стаж, над 34 години са в системата на Комитета по култура и Министерство на културата. Целият му трудов път в сферата на културата е свързан с разработването на комплексни програми за управление, информационното осигуряване на културата, въвеждането на комплексното програмиране и планиране в културата, разработването на целеви проекти и териториални програми, разработване на прогнози и концепции в развитието на културата и отделните сфери, програми за отбелязване на бележити дати от нашата история, приложението на съвременна техника в музеите, ефективността на културните дейности и в частност на музеите, управленски разработки. Участвал е в многобройни семинари за квалификация на кадрите в областта на културата и музейното дело като лектор. Съавтор е на учебника за ВУЗ "Управление на културата" с разделите "Културно наследство и неговото управление" и "Културни потребности и тяхното задоволяване" /1999 г./ Бил е лектор по музейно дело в семинар с директори на водещи музеи в Италия; експерт по организация на музейното дело в Тунис и др. Като първи ръководител на Националния политехнически музей изготвя първата му концепция и е имал пряко участие в разработването на изложбената дейност, събирателската работа; полага основите на редовно провежданите конференции по история на техниката, издаването на годишник и сборници по история на науката и техниката; създаването на международни контакти с оглед ползване опита на другите страни в музейното дело. Привличан е в разработването на нормативни и поднормативни документи на междумузейно ниво, организирането на национални прояви в областта на музейното дело, създаването и работата на международната група по музейна техника и експлоатация на музеите.
   Автор е на книгите "Среща с непреходните богатства на България" (1995 г. бълг. и англ. и 2000 г.- англ.език), „Музеите в България – Каталог” /2000/,”Маршрути на културния туризъм. Източна България” (2006 г.); „В пламъка на творчеството”; брошури, като: „Предизвикателствата пред музеите в началото на XXI в.”, „Нови идеи, тенденции и перспективи в развитието на музейното дело”, „За директното и индиректно общуване с културното наследство”; разработки и публикации по тях като: „Техниката в историческото развитие на България”, „Функционална зависимост на музейната експозиция от съвременния посетител”, „Техниката като фактор на Българското възраждане”, „Музеите в условията на глобалното информационно общество”, „Приложението на съвременните технически средства в експозицията”, „Музеите в числа” (14 очерка за различни видове музеи); „Техниката в България през XX век”. Бил е член на редколегиите на сп. „Наука", сп."Млад конструктор", основател е на в. "Техничарче" - издаван от Музея за деца, сп. „Българе” и др. Подпомагал е издаването на сп. "Музеи и паметници на културата" в разработването на музейната проблематика, съставител е на над 20 годишници и сборници по история на техниката. Член е на Съюза на учените в България, председател на Българския национален комитет на ИКОМ, председател на Асоциация "Музей", член е на Асоциацията "Развито информационно общество", бил е член на Управителния съвет на Съюза на фондациите и сдруженията, председател на Контролния съвет на Федерацията на дружествата за разпространение на знания. Бил е член на Музейния съвет и Съвета по музейно дело при Министерство на културата. Имал е пряко отношение към възстановяването на членството на България в ИКОМ. През последните години участваше в решаването на проблемите по осигуряването на материалната база на Националния политехнически музей, в преместването на експозицията на Палатата на физиката на ново място, в подготовката и изпълнението на изложби в областта на историята на техниката и съвременна проблематика, създаването на контакти с институти към БАН за проектиране на тематични изложби, посветени на българските постижения в науката и за отбелязване на годишнини от рождението на бележити български учени. Неотдавна той приключи работата си и по монографията "Ефективност на музейната практика".

    Опелото ще бъде на 6 април т.г. от 11:00 часа в църквата „Света София”.

    ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(29.10 - 14.11.2018)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ”, ДИРЕКЦИЯ „МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И РЕГИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ“ »

(08.2018 - 15.01.2019)
15 януари 2019 г. е крайният срок за номиниране на обекти за присъждане на „Знак за европейско наследство” »

виж всички »
Зала "Средец"
(20 - 30.11.2018)
С изложбата „Фрески и звуци” галерия „Средец” отбелязва 110 години от рождението академик Марин Големинов »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 121084670 Изработка : MediaPointDS