BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 02.06.2020
 
       


ПЕТТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА, КОИТО ЩЕ ПЕЯТ НА ОЛИМПИАДАТА В ЛОНДОН ПРЕЗ 2012 Г., СА ОТ НМУ „ЛЮБОМИР ПИПКОВ” КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

обратно

(20.01.2012)

   Известният британски диригент Ричард Фростик посети страната ни, за да проведе прослушване сред десетки възпитаници на българските музикални училища. Измежду множеството таланти той избра две момичета и три момчета от НМУ „Любомир Пипков” към Министерство на културата.


  С подкрепата на Британски съвет 5 български деца ще се включат в хора „Гласове на младежката музика” (Youth Music Voices), който ще пее на различни събития по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. Хорът се състои от над 100 от най-талантливите британски младежки гласове, но по идея на диригента Ричард Фростик към него ще се присъединят още 10 младежи от други държави. Половината от тях ще са от България, а останалите 5 - от Бразилия.

   Ричард Фростик беше на посещение у нас, за да избере петте български младежи измежду възпитаници на музикални училища и хорове от цялата страна, поканени от Британски съвет. След изключително труден избор измежду големия брой явили се таланти, две момичета и три момчета от НМУ „Любомир Пипков” ще заминат за Лондон, за да пеят с подготвяния от Ричард хор. Това са Преслава Златева (18 г.), Мирела Александрова (18г.), Николай Митов (19г.), Фикрет Фикрет (16 г.) и Александър Митев (18 г.). Преслава, Мирела, Николай и Александър са със специалност класическо пеене, а Фикрет – поп и джаз пеене. Специално приветствие към избраните изпрати министърът на културата Вежди Рашидов.

   Въпреки че повечето от местата, където ще пее хор „Гласове на младежката музика” все още се пазят в тайна, Ричард Фростик разкри някои от тях – Кралската опера в Ковънт гардън, новопостроения олимпийски Велодрум за състезанията по колоездене, главната сцена на площад Трафалгар и други, които ще бъдат изненада.

   Решението на Ричард Фростик да избере 5 млади певци точно от България се дължи на любовта му към звученето на българските гласове, която той преоткри по време на посещението си у нас миналата година. Тогава Ричард пристигна по покана на Британски съвет, за да работи по проекта „International Voices” (Международни гласове) с 300 деца от 4 български училища - Национално музикално училище „Любомир Пипков”, 134 СОУ „Димчо Дебелянов” - гр. София, "Евроучилище РОВЕЛ" и Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” гр. Русе.

   Ричард Фростик е възпитаник на Кралската музикална академия и Лондонския университет, където учи пиано и пеене. Той има богат опит в обучението по музика на ученици и студенти от всички възрасти – както на малки деца, така и на студенти и дипломанти.
   На снимката (отляво надясно) са: Николай Митов, Преслава Златева, Александър Митев, Мирела Александрова и Фикрет Фикрет.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на спектакли в областта на театралното изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на театралното изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135278167 Изработка : MediaPointDS