BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 01.04.2020
 
       


ПРОЕКТЪТ НА РАБОТЕН ВАРИАНТ НА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРАТА Е ИЗГОТВЕН ПРИ ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ И ПРИ СПАЗВАНЕ НА ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ ПРОЦЕДУРИ

обратно

(08.12.2011)

   По повод становището на редица организации за отворената за обсъждане Национална стратегия за развитие на културата Министерство на културата /МК/ изразява следното становище:

   Предложеният проект е дело на работна група от експерти от МК и външни експерти от различни сектори на изкуствата и културата, които включват сценичните изкуства, движимото и недвижимото културно наследство, читалищата, образованието в областта на изкуствата и културата.
   Работният вариант на проекта е изготвен при пълна прозрачност и при спазване на всички законови процедури. В процеса на подготовката зам.-министърът на културата Митко Тодоров и подгрупите са провели десетки срещи с представителите на творческите организации и експерти във връзка с подготовката на Проекта на Стратегията, в това число – и с част от тези организации, които днес на пресконференция излязоха със свое становище. Министерството на културата категорично отхвърля твърденията за непрозрачност или липса на проведени обществени консултации при изготвянето на проекта за Стратегия. Министерството на културата определя като неоснователно искането за започване на нова процедура по изработване на проект за Стратегия, тъй като първо -процедурата никога не е била нарушавана и второ - изработването на проекта за Национална стратегия за развитието на културата е резултат от постигане на приемлив баланс между интересите и очакванията на отделните културни сектори и отстояването на областта на културата като цялост. На този етап Министерство на културата очаква мнения, предложения и препоръки по представения проектодокумент. Още при публикуването на проекта за обсъждане бе уточнено, че всички предложения ще бъдат обсъдени от работната група, подготвила проекта, както и с участието на представители на професионалните и неправителствените организации с оглед допълване и подготовка на окончателен проект.
  На среща на работната група с представители на гражданските организации, на академичните среди и директори на институти, състояла се на 25 ноември 2011 г. в Министерството на културата, зам.-министър Митко Тодоров ясно подчерта, че задачата е била Стратегията да акцентира преди всичко върху тези сектори от културата, към които държавата и местните власти имат пряко отношение и функции, т. е. към субсидираните сектори на културата.
  Що се отнася до частта на проекта, свързана с творческите индустрии - Работната група осъзнава, че новите изисквания на Европейския съюз и реалностите, а особено и визията за дългосрочно планиране, изискват в проекта за Стратегия да заемат място политиките и подкрепата на държавата, в това число на Министерство на културата, към културните и творчески индустрии, като: музикалната (без субсидираните музикални изкуства), медиите, филмовата индустрия (която се включва към аудиовизуалните изкуства), архитектурата, рекламния пазар и др.
  След проведената среща работната група очаква мнения, препоръки и становища по така предложения Проект за Национална стратегия за културата, до края на януари 2012 г., а по частта за културните и творческите индустрии по избраната от тях методология и подход в първите месеци на 2012 г.
През този период работната група ще организира обсъждания в Обществените съвети към МК, в които участват творчески съюзи и организации на гилдиен и синдикален принцип.
  На интернет страницата на Министерството на културата ще бъдат публикувани всички предложения от тези организации, както и беше договорено на срещата на 25 ноември т. г.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(25.03 - 30.04.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕРЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И ТЕРЕННА КОНСЕРВАЦИЯ ЗА 2020 г. »

(16 - 30.03.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЕКТНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ В ОБЛАСТТА НА ДВИЖИМОТО И НЕДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 133484339 Изработка : MediaPointDS