BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 03.12.2021
 
       
ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР КОСТА ЦОНЕВ БЕ НАГРАДЕН СЪС „ЗЛАТЕН ВЕК” С ОГЪРЛИЕ ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ

обратно

(20.05.2011)

   Големият български актьор Коста Цонев бе награден днес с най-високото отличие - „Златен век” с огърлие, от министъра на културата Вежди Рашидов. „Коста Цонев е цяла епоха, дълбок поклон пред него, пожелавам му да е жив и здрав!”, каза министър Рашидов, връчвайки отличието на съпругата на именития актьор Ели Цонева. Това стана на официална церемония, която се състоя на „Сцена 17” в Министерството на културата.
   По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, министър Рашидов отличи 38 български културни дейци, организации и меценати за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура. Наградите в отделните категории са грамота, плакет „Златен век” и „Златен век” с огърлие, който бе представен и връчен за първи път – на Коста Цонев.
   „24 май е най-вълнуващият празник за мен. Той е уникален, защото ни сплотява като нация. В България живеят много различни хора - по етнос, по религия, но имаме този светъл ден в годината, който ни обединява. Той е тържество на езика, на който ние се обичаме, общуваме, спорим, понякога и мразим, на писмеността, благодарение на която всички ние сме равни” – с тези думи министър Вежди Рашидов поздрави всички гости, дошли да уважат празничната церемония.
   Христо Мутафчиев не можа да получи лично отличието си, но бе изпратил писмо, в което благодари на министър Рашидов за престижното отличие и изразява задоволството си от факта, че е поставен редом с толкова изявени творци. „Щастие за мен е, че съм сътрудник на актьорите, режисьорите и на цялата трупа на Народния театър”, каза директорът Павел Васев, който получи приз заради добрите си мениджърски качества в областта на културата. Режисьорът Виктор Чучков-син отбеляза, че е чест за него да получи отличие и изрази надежда, че и занапред българската държава ще продължи да подкрепя възхода на българското кино. Един от най-големите живи класици на българската живопис Емил Стойчев, на когото министър Рашидов благодари за уроците в живота, които му е давал, също бе отличен. Специално за празника поздрави колегите си носителят на „Златен век” Христо Казанджиев-Кики, който отбеляза, че за него е чест, че е прославял българското цирково изкуство по света. Бардът Михаил Белчев благодари за признанието и изрази надеждата си, че след време, когато поглеждат назад, бъдещите поколения ще говорят за нашия век, в който ние сме творили, работили, живели, страдали, че наистина е бил златен. Награди по случай 24 май получиха и изявени млади творци. „Давайте напред, все повече ще бъдете забелязвани и отбелязвани”, им каза министър Рашидов. „Благодаря за тази чест на министър Рашидов. „Аз завърших НАТФИЗ преди две години, но тогава се успах за церемонията по официалното връчване на дипломите. Сега тази грамота ще ми служи за диплома”, каза актьорът Явор Бахаров. Награди получиха и Съюзът на народните читалища – за 100-годишнината от основаването, както и оркестър „100 каба гайди” – за неговата 50-годишнина. За първи път тази година министър Рашидов отличи и дългогодишни служители на Министерството на културата за съвестно изпълнение на техните задължения.
   Церемонията завърши с химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе, възродени!”, който всички изслушаха прави, след което министър Рашидов покани всички наградени за обща снимка.БЪЛГАРСКИ КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ, ОРГАНИЗАЦИИ И МЕЦЕНАТИ, ОТЛИЧЕНИ ЗА ПОСТИГНАТИ ВИСОКИ ТВОРЧЕСКИ РЕЗУЛТАТИ И ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА
НАГРАДА „ЗЛАТЕН ВЕК”

Коста Цонев – актьор
Елизабет Костова - писател
Христо Мутафчиев - актьор

Виктор Чучков -младши - кинорежисьор
Камелия Тодорова - певица
проф. Лидия Ошавкова - флейта
проф. Евлоги Цветков - архитект
Емил Стойчев - художник
Павел Васев - директор на Народен театър „Иван Вазов"
Пламен Карталов – директор на Национална опера и балет - София
д-р Стойко Лазаров - изкуствовед
Виолета Нешева - археолог
Михаил Белчев - певец, композитор, поет, режисьор
Георги Стойков - писател
Иван Александров - директор на регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново
Георги Лазаров - председател на читалищното настоятелство на НЧ „Просвещение 1870" – Брезник
Мила Искренова - хореограф
проф. Стоян Караиванов - преподавател по валдхорна
проф. Пенчо Стоянов - композитор

проф. Николай Тонев - диригент
Вълчо Камарашев - актьор
Илия Раев - актьор
Христо Казанджиев - Кики – клоун

Съюз на народните читалища – 100-годишнина
Оркестър „ 100 каба гайди” - 50-годишнина

Награда за меценат
Музикална компания „Гега-ню” ООД
д-р Лъчезар Цоцорков

Млади творци
Василена Радева - режисьор
Леонид Йовчев - актьор
Явор Бахаров - актьор
Пламена Мангова - пианистка
Емил Йорданов - балетист
Юлиян Табаков – художник
Цветана Бандаловска - оперна певица
Преподаватели от училища по изкуствата
Милена Симеонова - Национално училище за танцово изкуство
Мариана Маринчева - Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” – Стара Загора
Радостина Павлова - Национално училище за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” - Казанлък
Петър Кайраков – Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” - Сливен


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.2021 - 31.12.2022)
Протокол №1 от заседание на комисия, определена със Заповед №РД9К-518/25.11.2021 г. на министъра на културата за провеждане на процедура за подбор на двама външни членове на одитния комитет на Министерство на културата »

(25.11.2021 - 31.12.2022)
ПРОТОКОЛ ОТ ПРОСЛУШВАНЕТО ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УЧАСТНИЦИ В ПРОГРАМАТА ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ – РИМ ЗА 2022 ГОДИНА, ПРОВЕЛО СЕ НА 25 НОЕМВРИ 2021 ГОДИНА В МУЗЕЯ „БОРИС ХРИСТОВ“ »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.11 - 08.12.2021)
Галерия "Средец" отлага откриването на изложбата заради трагичния инцидент на 23.11.2021 г. »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 155935269 Изработка : MediaPointDS